Kínába látogat az ukrán külügyminiszter, a háború lezárásának lehetőségeiről tárgyal

Kínába látogat az ukrán külügyminiszter, a háború lezárásának lehetőségeiről tárgyal

Vang Ji meghívására ukrán kollégája, Dmitro Kuleba külügyminiszter július 23. és 26. között látogatást tesz Kínában, Oroszország egyik legfontosabb szövetségesénél.

Kínába látogat kedden Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, hogy a Kijev és Moszkva közötti háború lezárásának lehetőségeiről tárgyaljon - jelentették be hétfőn Kijevben.

A külügyminisztérium közleménye szerint

a tárcavezető megbeszéléseinek "fő témája az lesz, hogy milyen eszközökkel lehetne megállítani az orosz agressziót, és milyen szerepet játszhatna Kína a tartós és igazságos béke elérésében."

Pekingben a külügyminisztérium szóvivője, Mao Ning is megerősítette, hogy Vang Ji külügyminiszter meghívására Kuleba július 23. és 26. között látogatást tesz Kínában.

Peking Oroszország egyik legfontosabb szövetségese. Júniusban a kínai hatóságok nem vettek részt az ukrajnai békéről szóló, Kijev által Svájcban szervezett csúcstalálkozón, tiltakozásul - a meg nem hívott - Oroszország távolmaradása miatt.

Az ukrán hatóságok most tervet akarnak kidolgozni az igazságos békére, és szándékukban áll meghívni Moszkvát egy második csúcstalálkozóra

- jegyezte meg az AFP.

Mindeközben dübörög a Kína és Oroszország közti gazdaság: a kommunista állam 6,2 milliárd dollár értékben exportált autókat az idei első fél évben

Kína 6,2 milliárd dollárért adott el autókat Oroszországnak az idei első hat hónapban, ami 35,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi mennyiséget - derül ki az orosz vámhatóság hétfőn ismertetett adataiból, amit az MTI szemlézett.

Az idei első negyedévben a kínai autóexport értéke 30,7 százalékkal, 2,3 milliárd dollárra nőtt, a második negyedévben 38,4 százalékkal, 3,9 dollárra emelkedett.

Júniusban 1,36 milliárd dollárért szállított autókat Kína Oroszországba, ami 2 százalékkal múlta felül a májusi adatot, és tavaly november óta a legtöbb volt. Havi összevetésben júniusban már a negyedik egymást követő hónapban nőtt az Oroszországba irányuló kínai autókivitel értéke.

Kína 1,3 milliárd dollárért szállított teherautókat Oroszországba az idei első fél évben, ami 23,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

A gépjárműalkatrészek és -tartozékok kivitele Kínából Oroszországba 18,3 százalékkal, csaknem 1,2 milliárd dollárra nőtt az idei első hat hónapban.

(Címlapkép: Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Bujar Oszmani észak-macedón külügyminiszterrel, az EBESZ ügyvezető elnökével közösen tartott sajtótájékoztatón Kijevben 2023. október 16-án. MTI/EPA/Pool/Reuters/Thomas Peter)