Nem képesek leállni: most a konföderációs seregek vezetőit ábrázoló üvegablakokat távolítják el

Tovább gyalázzák az USA-ban az Egyesült Államok történelmét.

Az 1953-ban beépített ablakokon Lee, valamint az amerikai polgárháború másik kiemelkedő déli hadvezére, Thomas "Stonewall" Jackson látható.
    
A mások mellett Mariann Budde, Washington episzkopális püspöke és Randolph Hollerith, a székesegyház főesperese által is aláírt nyílt levél szerint a döntést két évig tartó vita előzte meg. Az indoklás szerint azért döntöttek végül úgy, hogy eltávolítják a gótikus templom szóban forgó üvegablakait, mert azok "többek puszta történelmi emlékeztetőknél".

A szobordöntögető, képeltávolító, történelemeltüntető hisztiről tűpontos látleletet itt olvashat:

A gyávák forradalma - ledöntötték és leköpdösték a déli katonák emlékművét

A demonstrációt eredetileg a a charlottesville-i gázolásos terrortámadás halálos áldozatának emlékére, és a rasszizmus elleni tiltakozásul hirdették meg. A tüntetés azonban végül a bíróság épülete előtt álló konföderációs katonai emlékmű ledöntésébe torkollott. A fegyverére támaszkodó déli harcost ábrázoló szobrot a földön leköpdösték és megrugdosták.


    
"Isten néhány gyermeke számára ezek akadályozzák az imát egy szent helyen, néhányuk számára ezek és az egyéb konföderációs emlékművek lámpaoszlopokként magasodnak a faji elnyomáshoz visszavezető úton" - olvasható a levélben.
    
Egyelőre nem tudni, hogy mi kerül az ablakok helyére, annyi biztos, hogy miután eltávolították őket, raktárba kerülnek.
    
A bejelentést megelőzően, augusztus közepén véres összecsapásokká fajult az amerikai polgárháború déli főparancsnokának, Robert Lee tábornoknak emléket állító szobor eltávolítása miatti tüntetés és ellentüntetés a virginiai Charlottesville-ben. A zavargásokban egy fiatal nő is életét vesztette, amikor a tüntetésre - Ohióból - érkező egyik neonáci szándékosan az ellentüntetők közé hajtott autójával.
    
Donald Trump amerikai elnök később elítélte a konföderációs emlékművek és szobrok eltávolítását az Egyesült Államok különböző városaiban, mondván, hogy a gyakorlat "szétszakítja" az Egyesült Államok kultúráját és történelmét.