Szigorítják a plakáttörvényt

A "hülyeség" mégis betiltható.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be az erre vonatkozó jogszabály-módosítást, aminek értelmében a polgármesterek településképi bejelentési eljárást folytathatnának le a reklámok és reklámhordozók elhelyezéséről.

A Népszava a hatálybalépés ideje, szeptember 29-e miatt arra következtet, hogy a módosítót gyorsított eljárásban tárgyalná a Ház.

A Miniszterelnökség arra a kérdésre, hogy miért volt szükség a szigorításra nem adott választ, azonban elmondták, hogy az előzetes és utólagos ellenőrzések alkalmával 105 jogsértően elhelyezett plakát eltávolítását rendelték el, bírság kiszabására mindazonáltal nem került sor.

MIÉRT AKARNAK SZIGORÍTÁST?

A plakáttörvény szigorítása egyértelműen azért fontos a kormány számára, mert a Jobbik sikeres plakátkampánya miatt hozott törvény ugyan kizárta, hogy a költségvetési pénzből működő szervezetek listaár alatt hirdessenek, de azzal nem számolt, hogy egy magánszemély kezdi el hirdetni a párt üzeneteit.

Mindeközben

Orbán Viktor jó barátja, Garancsi István reklámcége 2015-től úgy helyezett ki hirdetéseket a BDK üzemeltetésében lévő villanyoszlopokra, hogy ahhoz sem a közterület tulajdonos, sem a cég hozzájárulását nem kérték és díjat sem fizettek. Az ügyben Tényi István indítványozott feljelentést az ügyészségen, ami egy nap alatt utasította vissza azt "bűncselekmény gyanúja hiányában".

Azonban hiába akadnak ki vezető politikusok, hogy "A nép nem leváltható" és a béruniós kezdeményezést hirdető plakátoknál egyértelmű a politikai szándék, ezért azok is a törvény hatálya alá tartoznak, ez nincs így. Magánszemélyekre a törvény nem vonatkozik.

A leköszönö frakcióvezető, Kósa Lajos nyilatkozata, miszerint nem érdekli őket a plakáttörvény-hekkelés, és – mivel a hülyeség sem betiltható – a törvényt sincs értelme módosítani már nem állja meg a helyét. A plakátok tartalma tehát vagy nem is hülyeség vagy a fidesz a hülyeség betiltására is törekszik, ebben az esetben azonban kezdhetné a saját háza táján.

Ha nem emlékezne már hogyan is zajlott a plakátháború, itt felfrissítheti az eseményeket:

Így zajlott a plakátháború

Az április elseje és július elseje között lezajlott belpolitikai csatározás, amelyet plakátháborúként ismerhetünk, nem pusztán a várhatóan rendkívül durva 2018-as választási kampány előjátékaként szolgált. Ez volt ugyanis az első eset, hogy egy ellenzéki párt kampányakciója személyesen Orbán Viktor haragját váltotta ki - így a Nemzeti Együttműködés Rendszerének teljes hadigépezete, az összes segédcsapata (a Fidelitastól kezdve az MSZP-n át) rátámadt a Jobbikra.