A Magyar Önkormányzati Képviselők Közössége a bérunió mellett

Alakul a társadalmi párbeszéd, egyre több civil szervezet érzi magáénak a béruniós kezdeményezést.

Kedden a Képviselői Irodaház előtt tartott sajtótájékoztatóján Gyöngyösi Márton, az európai polgári kezdeményezés elindítója emlékeztetett, hogy az augusztus 20-án elindított béruniós aláírásgyűjtés célja, hogy elérhessük azt, hogy egyenlő munkáért egyenlő bér járjon a magyar és közép-kelet európai munkavállalóknak is szerte Európában.

A képviselő elmondta, hogy az "egyenlő munkáért egyenlő bér" elvét több nemzetközi szerződés is tartalmazza valamilyen formában. Például az Európai Unió Alapjogi Chartája is említést tesz az igazságos munkafeltételekről, és az ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata is kimondja azt, hogy mindenféle megkülönböztetés nélkül, méltányos bérezést kell biztosítani a munkavállalóknak.

Miután szeptember elején a szakszervezetekkel tartott sikeres konferenciát a Jobbik, újabb társadalmi szervezetek álltak a párt kezdeményezése mögé. Először a Magyar Polgármesterek Közösségével írtak alá egy együttműködési szerződést, most pedig

a Magyar Önkormányzati Képviselők Közössége (MÖKK) biztosította támogatásáról a bérunió tervét.

[video:https://youtu.be/YXIXX9eUtSo]

A civil szervezet elnöke, Varga Zoltán Péter elmondta, hogy a 2015-ben alakult Magyar Önkormányzati Képviselők Közössége nemzeti érzelmű képviselőket tömörít, legfőbb feladata pedig, hogy ezen képviselők munkáját összehangolja, tapasztalatcserékre adjon felületet.

A Magyar Önkormányzati Képviselők Közösségének tagjai az idei évben már több tucat előterjesztést nyújtottak be a béruniós kezdeményezés támogatására azokon a településeken, ahol képviselőként dolgoznak. 

"A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a települések jelentős részén a fideszes többségű önkormányzatok még a kezdeményezés elvi támogatását is elutasították."

Varga Zoltán elmondta, hogy ahol a kezdeményezés támogatásra lelt ott a képviselőtestület többségét jobbikos és független képviselők adják. Üdítő példaként emelte ki a a Borsod megyei Ongát, ahol a képviselőtestület többsége támogatta,

egyedül a Fidesz képviselője utasította el a kezdeményezést.

A MÖKK elnöke biztosította a pártot, hogy a képviselőik továbbra is megkísérlik az önkormányzatok támogatásának megszerzését az európai polgári kezdeményezéshez, és ők maguk is részt vesznek az aláírásgyűjtésben, hogy mihamarabb összegyűlhessen az 1 millió aláírás, ami szükséges ahhoz, hogy az Európai Bizottság kötelezően napirendjére tűzze a kérdést.