Felálltak az európai tudósok: a homeopátia egy életveszélyes átverés

Hatalmas biznisz, ami ellentmond a fizikának és a kémiának is.

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) megelégelte a homeopátiás készítmények egyre veszélyesebb terjedését, és friss állásfoglalásában kimondta: 

A homeopátia alapelvei ellentmondanak a fizika és a kémia törvényeinek, és soha nem jelent meg egyetlen valódi bizonyíték sem, ami igazolná a homeopátiás gyógymódok hatékonyságát.

Az állásfoglalásról az Index azt írja, az akadémikusok szerint ha a homeopátiás szerek után javul a beteg állapota, az

egyszerűen a placebohatásnak tulajdonítható.

A placebohatást egyébként már számtalan kísérletben bizonyították: olykor elég hozzá a segítségbe vetett hit, akár egy köpeny látványa, vagy a „gyógyszer” beszedésének élménye.

Tényszerűen hazudnak róla

A probléma viszont az, hogy a homeopátiás készítményeket Magyarországon is gyógyszerként, valamint gyógyhatású készítményként lehet reklámozni és árulni, így az emberek elhiszik, hogy ezek tényleg segíteni fognak rajtuk, miközben drága pénzen vásárolt üres "cukorkákat" esznek.

Ez pedig -mutat rá a cikk- rendszerszintű hibához vezet, hiszen a valódi betegek végül úgyis el fognak menni az orvoshoz valódi gyógyszerekkel gyógyíttatni magukat, de a késlekedés miatt már leromlottabb állapotban.

Szélsőséges esetben pedig -több ilyen példát is láttunk már- orvosi kezelés nélkül hagyják meghalni az akár daganatos beteget is, a legvégsőkig maradva a homeopátiás szereknél vagy egyéb kuruzslásoknál.

A testület javaslatokkal is él a homeopátiás átverések ellen.

Ilyen például, hogy

  • a homeopátiás szereket is legyen kötelező ugyanúgy bevizsgáltatni biztonsági és minőségi szempontokból, mint az igazi gyógyszereket. Most ugyanis bemondásra elhiszik, hogy hatékony.
  • a társadalombiztosítás pénzét ne pazarolják hiedelmekre, tehát az állami támogatásokat vonják meg hatástalan készítményektől.
  • a homeopátiás szerek dobozain is ugyanolyan szigorral szerepeljenek a hatóanyagok és azok mennyiségei.
  • a reklámokban ne mondhassák csak úgy azt, hogy hatásos készítményt árulnak.