"Ha Szijjártó Péter beszél, az Orbán Viktor hangja"

Még nem tudni, mikor vetik be Orbán Viktort.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön ismét megismételte a kormány álláspontját, miszerint a kárpátaljai magyar közösség jogait (is) csorbító oktatási törvény egy szégyenteljes javaslat. Ugyanakkor, dacára az eddigi magyarországi tiltakozásoknak, az oktatási törvény már Petro Porosenko államelnök asztalán van.
 
Nem lenne célszerűbb, ha magát Orbán Viktor miniszterelnököt is csatasorba állítanánk ebben a fokozódó helyzetben?
 
"Higgye el, amikor Szijjártó Péter beszél, az Orbán Viktor hangja"
 
- válaszolta felvetésünkre Lázár János (ami viszont sok diplomáciai lépés/baklövés motivációját is megmagyarázza). Hozzátette azt is, hogy "minden súly és eszköz a maga idejében használandó" - így előfordulhat, hogy maga Orbán Viktor is megnyilvánul a kárpátaljai magyarság ügyében.
 
Érdekességképpen jegyezzük meg, Orbán Viktor nem volt jelen azon a szavazáson, amelyen az Országgyűlés széles konszenzussal szavazta meg a jogtipró ukrán oktatási törvényt elutasító parlamenti határozatot.
 
A krónikához tartozik még, hogy a Magyar Nemzet újságírója azt tudakolta Lázár Jánostól, vajon miért nem kötötték az ukrán állampolgárok vízummentességének megadásához az akkor már formálódó oktatási törvény megváltoztatását.
 
"Ez nem a józsefvárosi piac" - válaszolta erre a miniszter, hasonlatát azzal magyarázva, hogy azért nem akartak alkudozni akkor, mert "mi az ukrán-magyar együttműködésben vagyunk érdekeltek".
 
Talán egy picit lehettek volna előrelátóbbak a külügyben.