A fideszes polgármester is bontotta a zajvédő falat

Polgári engedetlenség Fonyódon. 

Azért aggódunk érte, mert szombat délelőtt néhány helybéli ingatlantulajdonossal együtt ő is tevékenyen részt vett a vasút menti zajvédő fal tartóoszlopainak kiszedésében.

A földre fektették valamennyit, majd az egyik tátongó lyukba virágokat ültettek, s fonyódi vízzel locsolták.

A hírek szerint hétfőn jönnek, vagy jöttek volna a munkások és hipp-hopp, falat húznak/húztak volna azon a pár száz méteren, ahonnan különösen páratlan a balatoni panoráma.

A zajvédő fal ellen tiltakozott szombat délelőtt egy szép számú, helybéliekből és nyaralótulajdonosokból álló csoport. Molinókkal, melyeken leginkább az állt, hogy nem kérnek a falból, ragaszkodnak a balatoni panorámához, majd élő láncot (falat) alkotva, felemelt kézzel. 

Ahogyan megírtuk, a fonyódi polgármester úgy fogalmazott a Facebookon:

amikor tudomást szerzett a falépítésről, egyeztetést kezdeményezett az illetékesekkel, ám míg a kivitelező hajlana is arra, hogy elhagyja ott a falépítést, addig a környezetvédelmi hatóság ragaszkodik hozzá a zajvédelem miatt. 

Ehhez képest az érintett szakasz közelében lévő ingatlanok kerítésén is „Nem kell a fal” feliratú molinókat láthattak az egybegyűltek szombaton.

A helyszínen polémia alakult ki arról, hogy vajon miért csak most „ébredt” még maga a polgármester is, valamint hogy miképpen fordulhat elő, hogy a közeli Balatonlellénél egyetlen centi zajvédő fal sem épült a Mészáros Lőrinc egyik cégének részvételével javában zajló dél-balatoni vasútfejlesztés során? (akadt, aki úgy tudta, hogy az ottani polgármester nem engedte) 

A leginkább azonban arra kíváncsiak a tiltakozó fonyódiak:

ezek után is, mintha mi sem történt volna, megépül-e a jövő héten az a panorámát kitakaró fal? Vagy netán mégis csak számít még az emberek véleménye, köztük a polgármesteré?

És most akkor van, vagy nincs olyan, hogy polgári engedetlenség? 

Fónai Imre