Hamarosan telefonnal fizethetünk sárga csekk helyett

Ötvözik a csoportos beszedés és a postai készpénzátutalási megbízás előnyeit.

Selmeczi-Kovács Zsolt közölte a lappal, a tranzakciós illeték bevezetése nem az átutalások összegére, hanem a bankszámlák számára volt hatással: a 2012-es 9,63 millió bankszámla száma 2015-re félmillióval esett, az átutalások összege a 2011-es 57,6 ezermilliárd után tavaly meghaladta a 95 ezermilliárdot. Újdonság lesz viszont az azonnali átutalás, mely révén az eddigi azonnali, de drága VIBER-átutalások helyett immár a lakosság számára is könnyen elérhetővé válik az azonnali pénzküldés. A vezérigazgató úgy véli, ha a bankközi rendszer nem lép, akkor mások, máshol teszik majd lehetővé az azonnali átutalást a fogyasztóknak, tehát biztonsági szempontból sem utolsó kérdés. Az azonnali átutalással jó eséllyel jelentős mértékben növelhető a készpénz hátrányára az elektronikus fizetési forgalom, amely nem utolsósorban a nemzetgazdaságnak is jót tehet – tette hozzá.

Akár hétvégén is kaphatunk pénzt

Noha 2012-ben bevezették a napon belüli átutalást, majd később egy-másfél órára csökkent az az idő, amíg a pénz megérkezik egyik banktól a másikig, az azonnali átutalást Selmeczi-Kovács korszakváltásnak tartja. Ugyanis – ismertette a Giro vezetője – az átutalásoknál most két csúcsidőszak van: a cégeké kora délután, a magánszemélyek utalási kérései pedig banki zárás után érkeznek a rendszerekbe, utóbbit tehát csak másnap, az első utalási ciklusban tudják továbbítani. Az azonnali fizetés ezeket a hullámokat kisimítja, míg a tömeges utalások (kincstár, csoportos beszedések) szétterülnek az éjszakai időszakra.

A vezérigazgató kiemelte, a hétvégi pénzátutalás lehetősége valóban újdonság lesz a lakosságnak. A Világgazdaság kérdésére megnyugtatott, a bankoknak lesz fedezetük elviselni a treasuryk (a banki likviditáskezelő egység – a szerk.) hétvégi szünetét. Úgy vélte a pénzintézetek akár 30 millió forintos azonnali fizetési kérelmet is tudnának kezelni, de a határt 10 millióban határozták meg. (Egy gépkocsivásárlás vagy egy lakás lefoglalózása esetében ez nem is olyan elrugaszkodott összeg.)

Fizessen mobillal!

Szintén újdonság lesz az úgynevezett fizetési kérelem, mikor a tranzakciót az átutalás címzettje indítja. Selmeczi-Kovács eloszlatta azokat a félelmeket, mely szerint telefonunkon figyelmetlenségből jóvá tudnánk hagyni egy ilyen beérkezett fizetési kérelmet. Ismertette: számos fejlesztés van folyamatban, amely biztonságossá teszi ezt a megoldást. Így például be lehet majd állítani, hogy bizonyos összeghatár mellett az elfogadáshoz kódot kelljen megadni.

Az ugyanakkor már indulástól garanciális elem, hogy a fizetési kérelem teljesítése a fogyasztó jóváhagyásához van kötve

– nyomatékosította.

A csoportos beszedések 5,2 százalékát ugyanis fedezethiány visszautasítják a bankok ügyfeleik számláján, így azt később újra be kell nyújtaniuk. A fizetési kérelem ebben a formában hasonlít a csoportos beszedésre, de – mint Selmeczi-Kovács fogalmazott – visszaad valamit abból az előnyből, amit a fogyasztók szerint a sárga csekk élvez: a fogyasztó döntése az, mikor fogadja el a fizetési kérelmet.

A Giro vezérigazgatója annak a reményének adott hangot, hogy az évi 3-3,5 milliárd készpénzes tranzakció jelentős részét át tudják vinni a nemzetgazdaságilag sokkal olcsóbb elektronikus fizetési területre. Azt remélik, hogy középtávon a mostani 870 millió elektronikus fizetési tranzakció száma megduplázódik.