Új világrend! Egyre kíváncsibbak a kormányok arra, hogy mit is csinálunk a világhálón

Világszerte nő a kormányzati érdeklődés az állampolgárok internetes tevékenysége iránt, legalábbis a Google-hoz érkező adatkérések száma folyamatosan emelkedik - írta a Népszava szombaton a cég friss átláthatósági jelentése alapján.

Az első fél évben 48 941 megkeresést kapott a Google kormányzati szervektől, ezek 83 345 felhasználói profilt érintettek, míg tavaly ugyanebben az időszakban 44 ezer megkeresés érkezett. A kérések 65 százalékát teljesítették, mintegy 54 ezer felhasználói oldalról adtak ki adatokat. Erre csak akkor van lehetőség, ha az adatigénylő szervek valamilyen jogi felhatalmazással (bírósági végzés, kutatási parancs) rendelkeznek.

A legaktívabb az Egyesült Államok kormánya volt mintegy 17 ezer megkereséssel. Németországból 7781, Franciaországból 5661 adatkérés érkezett, ezek többségét teljesítették.

A magyar hatóságok 126 fiókot érintően 81 kérelmet nyújtottak be a Google-nek - ezek közül azonban egyet sem tartott teljesíthetőnek a techvállalat. Tavaly ugyanebben az időszakban 166 kérelmet nyújtott be a magyar kormány, ezek 218 felhasználói fiókot érintettek. Ez majdnem duplája a mostaninak, de a Google akkor sem találta kellően megalapozottnak egyik megkeresést sem. Sőt, a Magyarországra vonatkozó táblázat szerint eddig még egyszer sem adtak ki információt a magyar hatóságoknak.

Forrás
MTI nyomán