Jobbik: azonnal le kell mondania a politikusbűnöző balmazújvárosi polgármesternek

Mint fogalmaztak, már a bíróság is kimondta, amit a Jobbik 2013 óta állít, miszerint Balmazújváros Fidesz által támogatott polgármestere bűnös hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettében.

Veres Margitot a Debreceni Törvényszék két év börtönbüntetésre ítélte, öt év próbaidőre felfüggesztve. Veres Margit balmazújvárosi jegyzőként 2012-ben átvett 5 millió forint kenőpénzt egy vállalkozótól, akinek a cége – minő véletlen – éppen aznap kapott 180 milliót a helyi önkormányzattól. A jegyző a pénzt másnap négyszemközt átadta Tiba István akkori polgármesternek. Ezentúl egy gépkocsit is elfogadott a vállalkozótól, akit szintén elítéltek az ügyben – emlékeztettek.

Felfüggesztett börtönbüntetést kapott Balmazújváros polgármestere

Tatár Tímea tájékoztatása szerint a bíróság vezető beosztású hivatalos személy által, kötelességszegéssel elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt mondta ki bűnösnek az ügy elsőrendű vádlottját, aki korábban a város jegyzője, majd a járási hivatal vezetője volt.A bíróság első fokon az ügy másodrendű vádlottját is elmarasztalta: K.

Annak ellenére, hogy a bíróság szerint is a korrupciós pénz Tiba Istvánnál kötött ki, a fideszes képviselőt nem vádolták meg, pedig érintettsége ebben a bűnügyben a Jobbik szerint egészén nyilvánvaló. Ismételten felhívták az illetékes hatóságok figyelmét arra, hogy Tiba István nélkül ez a bűncselekmény nem valósulhatott volna meg, és egy valódi jogállamban nem úszhatta volna meg büntetlenül az ügyet.

A Jobbik a tiszta közéletért folytatott küzdelmének jegyében követeli, hogy az „immár hivatalosan is politikusbűnöző, Fidesz-támogatott polgármester” azonnal mondjon le tisztségéről, mert

„szégyent hozott a balmazújvárosi emberekre, méltatlanná vált a polgármesteri székhez, az lenne az egyetlen tisztességes lépés, ha önként elhagyná a hivatalát”.