2017. 10. 04. 09:38

Ujhelyi nem bízik az MSZP elnökségének határozottságában

Botka László lemondása óta különböző vádaskodások és spekulációk hallhatóak szocialista politikusok szájából. Szó van Botka meghackeléséről, illetve arról is, hogy a Medián közvélemény-kutató cég szándékosan alulmérte a szocialista pártot (ezt a cég vezetője, Hann Endre határozottan cáfolta, és a HírTV-ben össze-vissza beszélő Molnár Gyula pártelnököt szánalmasnak nevezte). A Magyar Nemzet interjút készített Ujhelyi Istvánnal, aki Botka távozása után lemondott az MSZP alelnöki posztjáról.

Ujhelyi reagálva arra, hogy kik akarhatták megpuccsolni a szocialisták miniszterelnök-jelöltjét, azt mondta: a hatalom (nyilván a kormányra gondol – szerk.) „Putyin legjobb tanoncaként játszik” játszik a teljes ellenzékkel, nemcsak a választási törvény megalkotásával, hanem azzal is, hogy beépít embereket ellenzéki mozgalmakba, és rajtuk keresztül mozgatja a szálakat.

Ujhelyi szerint nem volt véletlen Botka László kirohanása Molnár Zsolttal szemben néhány hónappal ezelőtt.

„Elég körbenézni, és látjuk, kik azok, akik gátolták a munkát párton belül, illetve a párt környékén”

- mondta a Magyar Nemzetnek Ujhelyi.

Kérdésre arról is beszélt, hogy Lattmann Tamásnak és Tarjányi Péternek „kalandos útjuk van”, de a legnagyobb problémának azt tartja, hogy sorra jelentkeznek be két-három fős mozgalmak, amelyek megbontják „a valódi ellenzék” együttműködési szándékát.

„Ha egy eltűnik, három másik jön helyettük, vagyis a hatalomnak mindig lesz újabb és újabb fegyvere”

- fogalmazott a szocialista politikus.

Ujhelyi kitért az MSZP megmondóemberére, Szanyi Tiborra is, akivel kapcsolatban megjegyezte: a közösségi oldalakra kiírt alpáriságokat a média örömmel tunkolja.

Szerinte Szanyi ebben fekete öves nagymester.

„Ez mind elviszi a figyelmet a lényegről, és erodálja a hitelességünket”

- tette hozzá Ujhelyi.

Szociharc

Ujhelyi már hétfőn is beszólt Szanyinak, aki Botka lemondását úgy kommentálta a közösségi oldalán, hogy a szocialista politikus "összeszarta magát". Ujhelyi az ATV-nek azt mondta: "Mindenki döntse el, hogy egy Szanyi Tibi féle stílussal akar új Magyarországot építeni, vagy azzal, amit Botka László képvisel?"

A politikus nem bízik abban, hogy az MSZP elnöksége a szombati választmányi ülésen határozottabb lenne a pártfegyelem kapcsán, illetve a belső aknamunkásokkal szemben.

Ugyanakkor kijelentette, töretlenül bízik az MSZP megtisztulásában, az MSZP észhez térésében, és eszébe se jutott, hogy a tagságát visszaadja. A kormányváltásban is hisz, de „ha mindenki külön listákon indul, ennek az esélye igencsak lecsökken”. Azon azonban meglepődne, ha bárki jelentkezne a közös baloldal miniszterelnök-jelöltjeként, miután

„az ellenzék kinyírta a legpotensebb, -kormányképesebb politikusát”.

Hozzátette:

„Nagy tanulsága a Botka-projekt bukásának, hogy nyilván van sok rátermett ember az országban, de ahogy felfalta az ellenzék négy évvel ezelőtt Bajnai Gordont, majd most Botka Lászlót, nehéz lesz megtalálni azt a szereplőt, aki vállalja.”

A Magyar Nemzet információi szerint napokon belül megkezdődhet az MSZP és a Demokratikus Koalíció közötti egyeztetés. A hvg.hu szerint Karácsony Gergely lehet a közös elnökjelölt.

A közvélemény-kutatások alapján legerősebb ellenzéki pártnak számító Jobbik szerint a baloldal összeomlott, és már tisztán látszik, hogy ők a kormánypártok egyetlen valódi kihívói. A sajtónak szétküldött levelében a lemondott Botka László is arról írt, hogy jelentős ellenzéki és szocialista erők nem leváltani akarják a NER-t, hanem együtt élni vele, az Orbán leváltását kívánó tömegek pedig vagy otthon maradnak a választás napján, vagy a Jobbikot erősítik majd a szavazatukkal.