Csepreghy elismerte a bürokráciacsökkentés bukását

Mégsem terelik át a hivatalnokokat a magánszektorba.

"Minden íróasztal meg tudja magyarázni a jogosultságát."

- magyarázta Csepreghy, hogy miért is nem sikerült a bürokráciacsökkentés.

Hogy valami jót is mondjon, hozzátette, hogy magát az intézményrendszert azonban sikerült átalakítaniuk. A jobbára háttérintézmények megszüntetésével és beolvasztásával az államnak 12 milliárdot sikerült spórolnia.

Megérte?

A rendszer átalakításának bejelentésekor lapunknak több ellenzéki politikus is nyilatkozott, akik aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a háttérintézmények nagyobb szervekbe való beolvasztásának következtében elveszthetik gyors reagálási képességüket. 

Mi folyik a háttérben? Az Orbán-kormány az egész rendszert felfalta

Jellemző, hogy a tavaszi ülésszak befejezését követően, a magyar Eb-szereplés övezte készülődés közepette, hétfőn késő este jelent meg a Magyar Közlönyben az Orbán-kormány legújabb nagyszabású bürokráciacsökkentő reformja - a költségvetési háttérintézmények megszüntetése, átalakítása. S bár nem kívánták nagydobra verni, de ez a kormányzati intézkedés valóban érinteni fogja a mindennapi életünket.

Ez bizonyosságot is nyert, mikor a sajtóban nyilvánosságra került történetek után a kormány elismerte, hogy oltóanyaghiány lépett fel egyes területeken, a gyógyszerszállítmányok késnek. 

Akkor lapunk megtudta, hogy az ÁNTSZ-nél és az OEP-nél is azóta jelentősek a problémák, mióta tavaly beolvasztották őket a Balog Zoltán által vezetett Emberi Erőforrások Minisztériumba.

A fogyasztóvédelem és az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság beolvasztása sem volt éppen a legcélszerűbb, abban az időszakban, mikor az élelmiszer-biztonság talán mindennél fontosabb prioritást kellene, hogy élvezzen, a lejárt élelmiszerektől hemzsegő áruházak és génmódosított élelmiszerek világában.

Csökkenés helyett növekedés

Az eredeti terv szerint a 2018-as választásokig próbáltak volna 100-200 ezer (a szám állandóan változott) embert átképzésekkel átterelni a magánszféra hiányszakmáiba. A létszámcsökkentés azonban teljesen elmaradt, hiába védte maga Csepreghy is többször az ötletet.

A program kudarca már akkor látszott, mikor nem hogy csökkent volna, de hétezer fővel növekedett is az államigazgatásban dolgozók száma.

A szeptemberi kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is beszélt arról, hogy az előzetes tervek nem éppen az elvárások szerint haladnak.

Mostanra úgy tűnik a kormány belenyugodott, hogy nem lesz változás. A miniszterhelyettes nyilatkozata szerint az „állami, gazdasági és társadalmi versenyképesség lényegében sínre van téve”.