Még mindig tart az oltáshiány

Tegnap is volt olyan szülő, akit oltóanyaghiány miatt küldtek haza gyermekével.

Erre a rendeződésre viszont már csak pár napja van az Emberi Erőforrások Minisztériumának, ugyanis egy szerkesztőségünkhöz küldött levél szerint még tegnap is azzal küldtek el szülőket az oltóorvosok, hogy nincs gyógyszer.

Olvasónk, egy négy hónapos gyermek édesanyja jelezte felénk, hogy tegnap a Pest megyei Fóton utasították vissza a kötelező védőoltás beadását.

„A doktornő közölte, hogy országos hiány van Pentaxim oltásból, így azt most nem kapunk, remélhetőleg jövő hónapra pótolják”

A Pentaxim védőoltás öt súlyos betegség, a torokgyík, a merevgörcs, a szamárköhögés, a járványos gyermekbénulás és a gennyes agyhártyagyulladás ellen véd, és noha Magyarország élen jár a gyermekek átoltottságban Európában, most mégis olyan problémákkal kell szembesülniük a szülőknek, hogy a minisztérium alá került rendszer képtelen megfelelően beszerezni és teríteni a gyógyszereket.

A lapunknak nyilatkozó édesanya azt mondta, nem érti, hogyan rendezhet az ország drága sporteseményeket úgy, ha közben az oltások hiánycikknek számítanak a gyermekorvosoknál.

Ugyanakkor egy belsős informátorunk szerint talán nem is a pénz, hanem inkább a szakértelem hiányzik. Megtudtuk, hogy az ÁNTSZ-nél azóta igazán jelentősek a problémák, mióta az OEP-el együtt tavaly beolvasztották a Balog Zoltán által vezetett Emberi Erőforrások Minisztériumába. Ott pedig a túltolt bürokrácia olyan akadályokat jelent, hogy nem csupán az oltóanyagok csúsznak, de még az ÁNTSZ rezsije sincs rendesen törlesztve.

Azt, hogy a gyógyszerszállítmányok nem érik el az orvosokat, már július elején bemutattuk. Akkor egy verőcei édesapa adott hangot felháborodottságának, amiért három hónapos kislánya nem kaphatta meg a védőoltását, mert az ÁNTSZ nem küldött újabb szállítmányt a Pest megyei településre. Mint láthatjuk, a helyzet azóta sem javult.

A dr. Lukács László György jobbikos országgyűlési képviselőnek adott államtitkári válasz szerint az ebben a hónapban esedékes kezelésekhez ha rövid csúszással is, de az oltóanyag biztosítva lesz. A védőnőknek amint a vakcina megérkezik az oltóorvoshoz, értesíteniük kell a szülőket a soron következő védőoltás időpontjáról.