Csintalan bejelentkezett MSZP-elnöknek

Szerinte Horn Gyula pártjának jelen kell lennie a magyar politikai rendszerben.

Csintalan Sándor szerint Horn Gyula pártjával is kell valamit tenni. Azt nem tudja, hogy ő-e a legalkalmasabb, de úgy döntött, tesz egy kezdeményezést, ezért már fel is vette a kapcsolatot a belépés miatt az MSZP illetékeseivel.

„Vagy fölvesznek, vagy nem, de úgy gondolom, fel tudom ajánlani a fantáziámat és képességeimet arra, hogy egy évre megcsináljam a céget”

- mondta a hvg-hu-nak. Hozzátette: nincsenek politikai ambíciói, nem akar képviselő vagy miniszterelnök-jelölt lenni.

„Semmit nem akarok, csak azt, hogy legyen Magyarországon egy, a rendszerrel szemben kooperatív ellenzék”

- fogalmazott.

Csintalan cáfolta, hogy ezzel a lépésével barátja, Simicska Lajos is megérkezne az MSZP-be.

„Régi jó barátok vagyunk, ez tény és nagyjából köztudomású is, de nem tartozom semmiféle függelmi viszonyba. Van egy barátom, akivel sok szempontból máshogy látjuk a világot”

- mondta.

Tisztában van vele, hogy a kezdeményezésével kapcsolatban elképesztő dolgokat fognak róla mondani.

„Engem ez nem érdekel, egyszerűen azért, mert van négy gyerekem, hamarosan jön az unokám, nem akarok itt megdögleni, úgy elmenni, hogy legalább kísérletet nem teszek a változásra. Hajnal egykor arra ébredtem, ha nem teszek semmit, el is égne kezemben a Biblia.”

Ellenzéki kerekasztal javaslatáról is beszélt a hvg-hu-nak, állítása szerint az első ülés napirendje az lenne, hogy „kell-e ez vagy sem, képesek-e leülni megbeszélni azt a néhány dolgot, amit kellene”. A második napirend lehetne, hogy mi a menetrendje a kormány leváltásának. Csintalan szerint legalább szembesülne a nyilvánosság azzal, hogy alkalmasak-e leváltani a rendszert, vagy sem. Hozzátette: reménykedik és bízik a csodákban.

Azt is mondta, Horn Gyulát abból a szempontból emlegeti, hogy volt egy víziója, karaktere, hittek neki.

„Az ellenzéket politikai gyávaság jellemzi. Azért is emlegetem Horn Gyulát, mert ő aztán nem volt gyáva.”

Egy évre vállalná el az MSZP elnökségét, erről pedig már Molnár Gyula jelenlegi pártelnököt is tájékoztatta, aki „meg volt lepve”.

 

hvg.hu: Azt mondta, hogy jó?

Cs. S.: Nem, a jót nem mondta. Szerintem köpni-nyelni nem tudott. Szerintem ez egy ilyen helyzet. Tudnék vele dolgozni, 30 éve ismerem, meg a többieket is. Egyszerűen ennek a pártnak vissza kell adni a lelkét és az ethoszát. Ők elfelejtették ezt, és nem tudják, hogy kell visszaadni.

Csintalan Sándor szerint Botka László azért mondott le a miniszterelnök-jelöltségről, mert elfáradt.

„Láttam a nyilatkozatát, egy totálisan megrendült ember volt. Valamivel hasba akasztották, az biztos.”

Azt is mondta: az MSZP-ben most nagy lehet a félelem, hogy ha most nem történik valami, valaki nem rúgja be az ajtót, és nem rakja össze a pártot, akkor nem jutnak be a parlamentbe.

„Ez a félelem elég erős. A legfontosabb üzenetem, hogy ne féljetek.”

Frissítés:

A kormányfőjelölt nélkül maradt, kilencszázalékos MSZP vicces akart lenni, így reagált:

"Csintalan Sándor olyan pártok felett álló közkincs, akit egy párt sem sajátíthat ki saját maga számára. Mi sem tesszük."