Budai elismerte: a Fidesz sokkal többért plakátolt 2010-ben, mint amit az ÁSZ-nak bevallottak

A bukott elszámoltatási biztos szerint azonban ez így van rendjén.

"De most az Állalmi Számvevőszék nem a Fideszt, hanem a Jobbikot vizsgálja"

- próbált kitérni a műsorvezető kínos kérdései elől Budai.

A fideszes politikus váltig állította, hogy ők akkor és most is együttműködnek a szervezettel, és ha kell, akár már holnap állnak egy esetleges vizsgálat elébe, amire úgy néz ki készülhetnek is, hiszen Vona Gábor, a Jobbik elnöke épp tegnap előtt jelentette be:

összegyűlt a megfelelő számú képviselői aláírás egy, a Fidesz 2010-es kampányköltéseivel kapcsolatos vizsgálóbizottság felállításához.

Vona bejelentette: létrejöhet a Fidesz 2010-es kampányköltéseit ellenőrző vizsgálóbizottság

A Jobbik elnöke szerint egy normális országban a bizottságnak létre kell jönnie, hiszen a házszabály is ezt írja elő, de elképzelhető, hogy a Fidesz megpróbál majd keresztbe tenni. Mint írtuk, a 24.hu megtudta: a Fidesz plakátonként a Jobbik adataiból kalkulálható ár 58 százalékát fizette csupán.

Persze ebből akkor lesz valami, ha az azóta a magyar ellenzékből önként és dalolva (vagy aljas háttéralku részeként) kilépett MSZP, vagy a szavakban mindig bátor, tettekben viszont gyáva Fidesz meg nem torpedózza a kezdeményezést.

Az MSZP kiszállt a magyar ellenzékből, nem harcol tovább a Fidesz ellen

Az MSZP kampányt és gyűléseket is tartani fog, de a választásokig nem kezdeményez a parlamentben vitanapot, nem vesz részt ötpárti egyeztetéseken, nem fordul a köztársasági elnökhöz és az Alkotmánybírósághoz (Ab) sem - közölte az ellenzéki párt frakcióvezetője, Tóth Bertalan szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Pozitív megerősítés

Vizsgálni pedig bőven volna mit, mert a kormánypárti képviselő a műsorvezető kijelentésére, miszerint a szóban forgó kampány a szakértők szerint több mint 1 milliárd forintba kerülhetett, Budai hangosan és érthetően rávágta:

"Így volt."

Brutális Fidesz-bukta: sokkal olcsóbban plakátoltak a Jobbiknál, volt, amit nem is számláztak

A 24.hu birtokába került dokumentumokból kiderül: a Fidesz ugyanannál a cégnél, a Mahir Cityposternél hirdetett, ahol most a Jobbik - sokkal olcsóbban. A kormánypárt hetek óta azzal támadja a Jobbikot, hogy az ellenzéki párt Simicska Lajos zsebében van, mivel áron alul hirdet a vállalkozó felületein.

Arra a kérdésre pedig harmatgyenge magyarázatot adott, miért nem indít önmaga ellen vizsgálatot a Fidesz? Az indok: a Jobbik Simicska Lajos cégétől bérbe vett, vagy megvásárolt plakáthelyei szerinte 5 milliárd forint értékűek, ezért össze sem hasonlítható a két esetet.

Jól értjük: a fideszes politikus szerint az, hogy a Fidesz kevesebb pénzt vallott be az ÁSZ felé, mint amennyiből valóban kampányolt,  egy súlycsoportban van azzal, hogy

a volt fideszes országgyűlési képviselő által vezetett Állami Számvevőszék - miután lehetetlenné tette a Jobbik számára, hogy leadja az általuk kért adatokat - a másik volt fideszes politikus vezette ügyészségtől követel vizsgálatot, egy nyilvánvalóan politikai megrendelésre született ügyben.

Célzott ellehetetlenítés

A bukott elszámoltatási biztos arról is hosszan értekezik, hogy a Jobbik szerinte nem működik együtt a hatóságokkal, amit már az a tény is cáfol, hogy a vezető ellenzéki erő többször is személyesen próbált eleget tenni az ÁSZ kérésének, annak ellenée, hogy a számvevőszék ezt mindig megakadályozta.

Rendőrök fogadták a Jobbikot az Állami Számvevőszéknél

"Csak büdös, harmadik világbeli diktatúrákban kényszerítenek arra közintézményeket, hogy megpróbáljanak leszámolni az ellenzék vezető erejével"- mondta Volner János, a Jobbik frakcióvezetője kedden az Állami Számvevőszék (ÁSZ) fővárosi székháza előtt tartott sajtótájékoztatóján.A frakcióvezető elmondta, pártja minden alkalommal eleget tett beszámolási kötelezettségének, és törekedett arra, hogy mindenben együttműködő legyen az ÁSZ ellenőreivel.

Újra megpróbálta átadni a dokumentumokat a Jobbik az Állami Számvevőszéknek - videón az eredmény

A Jobbik gazdasági igazgatója saját kezűleg vitte be a párt gazdálkodásáról szóló iratokat, ám az Állami Számvevőszéknél újfent senki nem vette át. A párt frakcióvezetője szerint a Fidesz kérésére lett ügy egy adatszolgáltatási kötelezettségből.

Budai szerint a Jobbiktól biztosan nem vonják meg a költségvetési támogatást, ez csupán egy "belpolitikai hiszti", majd újból felszólította a kormánypárt egyetlen kihívóját: adják át a kért dokumentumokat az ÁSZ-nak.