Rendőrök fogadták a Jobbikot az Állami Számvevőszéknél

Fotó: Béli Balázs (Alfahír)

Volner János, a Jobbik frakcióvezetője személyesen vitte be az Állami Számvevőszékhez, a szervezet által, a párt gazdálkodásáról igényelt iratokat. A Jobbik politikusát Shön Péter, a párt gazdasági igazgatója is elkísérte. Az ÁSZ képviselője nem vette át a dokumentumokat.

"Csak büdös, harmadik világbeli diktatúrákban kényszerítenek arra közintézményeket, hogy megpróbáljanak leszámolni az ellenzék vezető erejével"

- mondta Volner János, a Jobbik frakcióvezetője kedden az Állami Számvevőszék (ÁSZ) fővárosi székháza előtt tartott sajtótájékoztatóján.

A frakcióvezető elmondta, pártja minden alkalommal eleget tett beszámolási kötelezettségének, és törekedett arra, hogy mindenben együttműködő legyen az ÁSZ ellenőreivel.

Az azonban nem normális - tette hozzá -, hogy a hatóság akkor akar ellenőrizni, amikor a gazdasági igazgató szabadságon van, miközben a törvény ötnapos határidőt biztosít a kért iratok rendelkezésre bocsátására.

Elmondta azt is, az elmúlt napokban többször próbálták felvenni a kapcsolatot a számvevőszékkel az iratok átadása miatt, de az intézmény ettől elzárkózott.

Volner János szerint ezzel az ÁSZ politikai szereplővé "avanzsált" a kormány oldalán, pedig elvileg egy független szervezet.

A sajtótájékoztató közben Volner János és Schön Péter, a Jobbik gazdasági igazgatója megpróbálta átadni a kért dokumentációt az ÁSZ székházában. Volner János később úgy tájékoztatta a sajtót, hogy az ÁSZ megtagadta az iratok átvételét, arra hivatkozva, hogy az törvényellenes lenne.

Cáfolja az Állami Számvevőszék állítását az általuk a vizsgálat kezdetén küldött levél is, amelyben leírják, hogy a párt választása szerint vagy elektronikus úton, vagy papír alapon szolgáltathat dokumentumokat - áll a Jobbik által kiadott nyilatkozatban.

A Számvevőszék mai közleményében arra hivatkozott, hogy „a számvevőszéki ellenőrzés részleteit és eljárási szabályait is tartalmazó ellenőrzési programot az ÁSZ megküldte a Párt részére”. A Jobbik közleménye szerint azonban ezt a programot a mai napon kapta meg a párt postai úton, már az ÁSZ által megtett ügyészségi feljelentés után, így méltatlan ennek betartását számon kérni a párton.

A számvevőszék politikai megrendelésre támadja a Jobbikot?

Újabb front nyílt a Jobbik ellen a választáshoz közeledve. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) közleményben tudatta az MTI-vel, hogy ügyészséghez fordulnak, mivel szerintük a Jobbik akadályozza a párt gazdálkodásának ellenőrzését. A Jobbik azonban ezt határozottan cáfolja, az Alfahírnek küldött közleményében Schön Péter, a párt gazdasági igazgatója azt írta: jelenleg is együttműködnének az Állami Számvevőszékkel, ha azt politikai megrendelésre nem akadályoznák.

 

Forrás
MTI nyomán