A BRFK is nyomoz a Spéder érdekeltségeibe tartozó társaságok ellen

Összesen egymilliárd forint értékű vagyoni kárt vizsgálnak.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) mellett a BRFK is nyomozást folytat a Spéder Zoltán nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó társaságok ügyleteivel kapcsolatban – tudta meg a Magyar Idők. A vizsgálat 2016. október 3-án magánszemélyek feljelentése alapján indult különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt a BRFK korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztályán.

A BRFK sajtóosztálya csak annyit közölt a lappal, hogy a 01000-1150/2016. bűnügyi számon folyó nyomozásban még nincs gyanúsított.

Ugyanerről a bűnügyi számról érdeklődött írásban Szakács László (MSZP) országgyűlési képviselő a legfőbb ügyésznél. Polt Péter válaszában azt írta: a nyomozás három ügyrészt fog át.

  • Az első esetében a nyomozás tárgya a nyilvánosan működő részvénytársaság által bennfentes információ felhasználásával saját részvény megvásárlására kötött tőzsdei ügylet: itt bennfentes kereskedelem bűntette gyanúját vizsgálják.
  • A második ügyrésznél a hatóság a nyilvánosan működő részvénytársaság és annak tagja által saját részvényre, mások tőkebefektetési szándékának a befolyásolása végett bonyolított tőzsdei adásvételi ügyletet vizsgálja, amelynek kapcsán tőkebefektetési csalás bűntett gyanúja merül fel.
  • A harmadik ügyrésszel kapcsolatban a nyomozás a nyilvánosan működő részvénytársaság által a leányvállalatán keresztül intézett két adásvételi szerződésre terjed ki.

A Legfőbb Ügyészség december 11-ig hosszabbította meg a Spéder Zoltán nagyvállalkozó érdekeltségeivel kapcsolatosan a Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálatainak határidejét.