Már gyűlnek az IMF cápái a padlóra került Venezuela körül

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) Venezuela gazdaságának totális összeomlásával számol, és ezért megkezdte egy pénzügyi mentőcsomag összeállításának előkészületeit.

A Financial Times értesülése szerint évi mintegy 30 milliárd dollár támogatásra lesz szüksége Venezuelának, amelynek jelenleg nincs hivatalos kapcsolata az IMF-fel.

A lap elemzőket idézve azt írta, hogy Venezuela adósságának az átalakítása minden idők egyik legnagyobb kihívása lehet. Az egyik szakértő azt mondta, hogy

"ezt úgy kell elképzelni, mint ha Argentína pénzügyi-gazdasági gondjait összeadnánk Görögországéval".

Caracas még 2007-ben szakította meg kapcsolatait az IMF-fel, amely azóta nem ellenőrizhette a helyszínen a gazdaság állapotát. Jelenleg csak alacsony szintű kormányzati tisztviselők adnak - ha adnak egyáltalán - választ az IMF által feltett kérdésekre.  

Az IMF illetékesei hangsúlyozzák, hogy még nincs semmi eldöntve a mentőcsomag kapcsán, de a piacnak időben fel kell készülnie azokra az eseményekre, amelyek elindulhatnak Venezuela összeomlásával.  

Venezuela az ország történek legsúlyosabb politikai, gazdasági és társadalmi válságát éli. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló ország gazdasága az olaj árának esése és számos hibás gazdasági döntés miatt megroggyant.

Forrás
MTI nyomán
Legolvasottabb híreink