Mától hivatalosan sem érdekli a kormányt, ha megfullad a saját házában

Beismerő vallomás. 

A képviselők 119 igen szavazattal, 34 nem ellenében és 23 tartózkodás mellett fogadták el a belügyminiszter ezt tartalmazó törvénymódosító csomagjának rendelékezéseit.

Az elfogadott javaslat indoklása szerint a jelenlegi szabályok évenkénti, illetve kétévenkénti kéményellenőrzés lehetővé tételére kötelezték a családi házakban lakókat, ami "adminisztrációs és időbeli terhet jelentett számukra". A jövőben azonban a tulajdonosok szükség szerint maguk rendelhetik meg az ellenőrzést és tisztítást egy általuk választott időpontra, így nem függnek a szolgáltató munkavégzési rendjétől - hangsúlyozta a belügyi tárca az előterjesztésben.

A szakma azonban egészen máshogy vélekedik.

A Kéményseprők Országok Szakszervezete (KOSZ) már a törvénytervezet benyújtásakor felhívta a figyelmet:

"Mostantól a családi házban élőket nem fogja évente felkeresni a kéményseprő, hogy ingyen elvégezze a kötelezően előírt vizsgálatot és tisztítást, hanem a tulajdonosoknak kell utánajárni és kihívni a szolgáltatót."

Ám még ez sem lesz kötelező, így

akár évek is eltelhetnek az ellenőrzések között,

ami nem csak a figyelmetlen tulajdonosok épségét veszélyezteti, de környezetükét is.

A KOSZ elnöke, Vámos Csaba szeptemberben az Alfahírnek úgy fogalmazott:

"ez egy beismerő vallomás a tárca részéről, hogy nem tudják megfelelően ellátni feladatukat,"

biztosítani magyar családok százezreinek a biztonságát, a felelősségvállalás helyett pedig fonetikai trükköket alkalmazva varrják a gombot a kabáthoz”.

Emberéletekkel játszik Pintér: nem lesz kötelező a kéményellenőrzés

A Kéményseprők Országos Szakszervezete (KOSZ) közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy egy salátatörvényben megbújó módosítás szerint hamarosan megszűnne a kéményseprő-ipari sormunka a családi házak esetében és onnantól csak az épület tulajdonosán múlna, hogy igénybe veszi-e az ellenőrzést vagy sem.

Vámos szerint az indítvány benyújtásának hátterében az bújhat meg, hogy a katasztrófavédelem nem tudja ellátni megfelelően az élet- és vagyonvédelmi feladatokat. Év végéig nem tudnák végigjárni és ellenőrizni ezeket az ingatlanokat, így inkább még időben megpróbálják hárítani a felelősséget. 

Ha a kémények állapota miatt tűzeset, szén-monoxid mérgezés vagy ne adj' isten haláleset történne,

már nem lehet majd az illetékes szervet felelősségre vonni.

A 2016-ban ingyenessé tett lakossági kéményellenőrzéseket országszerte fokozatosan

vette át az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság,

amivel párhuzamosan több ilyen szolgáltatást végző cég csődbe ment vagy beszüntette tevékenységét. 

A szektort ráadásul brutális munkaerőhiány is sújtja, országszerte több ezer szakember hiányzik. A KOSZ tájékoztatása szerint tavaly 

mintegy 600 településre be se tette a lábát kéményseprő.