2017. 10. 19. 07:35
MTI nyomán

Már nyíltan beszélnek róla: kínai és pakisztáni vendégmunkások építik majd az otthonainkat

Akár 3-5 éven belül reális opció lehet kínai, vietnami, indonéz és pakisztáni vendégmunkások szerződtetése, hogy megoldják a magyarországi építőipari cégek munkaerőhiányát - mondta Scheer Sándor, a Market Zrt. elnök-vezérigazgatója a csütörtöki Világgazdaságban.

Teljesen logikus:

Nyugat-Európa munkaerő-piaci problémáira Kelet-Európa volt a válasz, a képzett ukrán szakmunkások már Nyugaton dolgoznak, onnan nem lehet megoldani a magyarországi munkaerőhiányt. 

A KSH elnöke szerint "nem jelent komoly problémát", hogy hatszázezer magyar menekült el a nyomor elől

Interjút adott a Magyar Hírlapnak Vukovich Gabriella a Központi Statisztikai Hivatal vezetője. Egy ilyen beszélgetés ritkán érdekes, normális esetben inkább csak a szakmát és az adatok szerelmeseit hozza lázba. Ezúttal azonban nem csak az ország demográfiai és foglalkoztatási helyzetéről kaphattunk képet - de belenézhettünk a Nemzeti Cinizmus Rendszerének mélységes, éjsötét kútjába is.

Scheer Sándor szerint már 20-30 ezer ember hiányzik az építőiparból, többek között azért, mert hiába emelkedtek a kivitelezési díjak, rossz a bérszerkezet.

A pluszpénzek nem jutnak el az alsó szintekig, nagy részük eltűnik a kkv-szektorban, ahol az alkalmazottak 90 százaléka továbbra is minimálbéres, és a cégek nem költenek fejlesztésre. 

Hónapokat csúszhatnak építőipari beruházások a munkaerőhiány miatt

A Világgazdaság írt arról, hogy az építőanyag mellett a speciális szakipari dolgozók hiánya is akadályozza a beruházások felfutását a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség értékelése szerint.Heteket, sőt van, hogy hónapokat kell már várni egyes építőanyagokra, egyes termékekből nagyobb mennyiségekhez csak rendelésen keresztül lehet jutni.

Sokan hibásak ezért!

A 827 munkavállalót, köztük 237 szakmérnököt foglalkoztató, jelenleg 42 projekten dolgozó, az idén várhatóan már több mint 106 milliárd forintos árbevételt elkönyvelő óriáscég vezére szerint súlyos gondot okoz a középvállalkozói réteg mohósága. Hiába fizetik ki a generálkivitelezők az alvállalkozók által diktált díjakat, a 3 ezer forintos óradíjon leszámlázott szakmunkát, a szakmunkások a legtöbb cégnél továbbra sincsenek megfizetve, ezért szerződnek külföldre.