Felvidéki magyarok tiltakoznak a Horthy-szobor ellen, a szlovákokat nem zavarná

Végül nem került a talapzatra az emlékmű.

Nemeshodoson a magyar tömbböt nem sikerült szétválasztani a második világháború utáni áttelepítésekkel és az 1800 fős lakosság zöme ma is magyarnak vallja magát.

A faluban október 10-én keltett kisebb felzúdulást, hogy a Nemeshodosi Református Egyházközség Horthy Miklós halálának 60. évfordulójára időzítve szeretné felállítani az egykori kormányzó Horthy Miklós Társaságtól ajándékként kapott mellszobrát.

Miután bejelentették a szoborállítási szándékot, a dunaszerdahelyi magyar értelmiségiek nyilatkozatban bírálták és utasították el a tervezett eseményt. Később a Szlovákiai Református Keresztény Egyház zsinati elnöksége is elhatárolódott az avatástól és felszólították a hodosi reformátusok presbitériumát, hogy álljanak el az eredeti ötletüktől - írja a Magyar Nemzet, aki a helyszínen készült riportjából kiderül, hogy a szobor állítás ellen a szlovákok nem, csak a magyarok tiltakoznak.

Az Egyházközség presbitériuma a fentiek miatt úgy döntött, hogy amíg a kormányzó

„az őt hithősként megillető méltó helyére kerülhet a magyar reformátusság és az egyetemes magyarság életében”,

addig a szobrot egy különteremben helyezik el az eredetileg a templom kertjében kijelölt hely helyett.

Horthy Miklósnak az elmúlt években Magyarországon is több szobrot állítottak, amik felavatását minden alkalommal tiltakozások kísérték. 2013-ban a Szabadság téri Hazatérés templomának lépcsőjén helyezték el a kormányzó mellszobrát kisebb botránnyal megfűszerezve. Idén májusban még a helyszínt is meg kellett változtatni a nagy ellenállás miatt, és az eredetileg a Fejér megyei Perkátára tervezett szobrot végül a Zichy-Széchenyi-kastély parkjában avatták fel. Legutóbb júniusban állítottak emléket Horthynak az Attila Nagykirály szálloda udvarán.

"Horthy Miklósnak minden talpalatnyi magyar röghöz kötődése van"

Miután a perkátai fideszes önkormányzat végül nem vállalta vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó szobrának közterületen való felállítását, az alkotást kényszerből az egykor szebb napokat látott kálozi Zichy-kastély kertjében avatták fel.

A felvidéki szoborállításra ma, azaz október 29-én a 11 órai istentisztelet után került volna sor, de az avatás végül zárt ajtók mögött zajlott. Fél tizenegytől a templomba érkezőket tiltakozók fogadták transzparensekkel, dob- és sípszóval.

Az Új Szó beszámolója szerint mintegy százötven hívő hallgatta Hegedűs Lóránt igehirdetését a templomban, ahova az újságírókat nem engedték be.

Itt került sor a szobor felavatására is, a templomkertben található talapzat azonban üresen maradt.