Nem engedte meg a Fidesz, hogy a kampányköltéseit vizsgálják

Egy gumijogszabály mögé bújtak az elszámoltatás elől.

javaslatot a bizottság hétfői ülésén 8 kormánypárti nem, és 4 ellenzéki igen szavazat mellett utasították el. Ez azt jelenti, hogy nem jöhet létre az igazságügyi bizottságon belül külön vizsgálóbizottság arra, hogy tisztázzák a Fidesz 2010 és 2014 közötti kampányköltségeit.

A vizsgálatot azt követően kezdeményezte a Jobbik és a mögötte ezúttal együttesen felsorakozó többi ellenzéki párt, hogy kiderült:

  • a Fidesz 2010-ben még annak az összegnek is csak 58 százalékos árán hirdethetett Simicska Lajos egyik cégénél, mint amennyit a vállalkozó a Jobbiktól kért. Mégis, a kormánypárt tiltott pártfinanszírozással vádolta meg a Jobbikot a piaci árnál kedvezőbb díjak miatt, majd személyre szabott törvényt is hozott ellehetetlenítésükre.
  • a Fidesz az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálatánál is trükközhetett a 2010-es kampány kapcsán, ugyanis a MAHIR Cityposter Kft.-vel kötött szerződésük 98 millió forintról szól, míg az ÁSZ-nál ebből csupán 36 milliót jelentettek le.
  • a Fidesz úgy hirdetett nagytételben a Hír TV Műsorszolgáltató és Hirdetésszervező Zrt. segítségével, hogy a cég mostani vezetése egyszerűen nem találja nyomát annak, ki lett volna számlázva arról bármi is. A gyanú szerint tehát akár ingyen is kaphatta ezeket az értékes hirdetési helyeket a Fidesz.

Ezekre a kérdésekre kaphatott volna válaszokat a bizottság, ha a kormánypárti képviselők nem akadályozzák meg annak létrehozását. Ugyanakkor -némileg várható módon- mégis ez történt, és a többségben lévő fideszes képviselők, a KDNP-s Dr. Vejkey Imre elnökkel az élen arra hivatkozva szavazták le a bizottság létrehozását, hogy az az Országgyűlésről szóló törvény szerint témáját tekintve az Állami Számvevőszék hatáskörébe tartozik, tehát ők nem is vizsgálódhatnak ilyen témában.

Dr. Seres Krisztina, a Jobbik munkáját segítő jogalkotási szakjogász ugyanakkor az Alfahírnek ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy az Országgyűlésről szóló törvény – a fideszesek által gyakran hangoztatott- 24. § (1) –es pontja szerint nem hozható létre vizsgálóbizottság (…) olyan ügyben, amely az Alkotmánybíróság, az Állami Számvevőszék, illetve az önkormányzatok hatáskörébe tartozik. Viszont az, hogy valamely szervnek a hatáskörébe tartozzon egy téma, gyakorlatilag

egy olyan elvi kérdés, amivel visszaélve bármilyen vizsgálóbizottság felállítását meg lehet akadályozni.

Érdekesség persze, hogy saját javaslataikkal kapcsolatban már nem szoktak ilyen szigorúak lenni a fideszes képviselők.

Ugyanerre jutott Dr. Staudt Gábor jobbikos parlamenti képviselő, a bizottság ellenzéki alelnöke: lapunknak nyilatkozva „gumijogszabálynak” nevezte a törvényt, amivel

„gyakorlatilag bármire rá lehet azt fogni, hogy az Országgyűlés nem foglalkozhat vele”.

Szerinte azzal, hogy a Fidesz nem tudja bizonyítani kampányköltségeinek jogszerűségét, tulajdonképpen nem tartja magára nézve alkalmazandónak a jogszabályokat. Ráaásul –tette hozzá- olyan szervekről beszélnek ellenőrzési címen, amiket vagy volt fideszes képviselők, vagy egykori jelöltek vezetnek, ezzel kérdésessé válva függetlenségük.

A hevesebb hangulatú, olykor személyeskedésektől sem mentes ülésen két érdekesebb megszólalás is történt: az egyiket Vigh László fideszes tag tette azzal, hogy a jobbikos Apáti István-Staudt Gábor páros felé címezve azt javasolta: ha olyan kíváncsiak, akkor egészen 1990-ig vissza kéne menni a kampányok ellenőrzését illetően.

- Helyes! – értett egyet Staudt Gábor a Jobbikot ugyan nem értintő, de a Fideszt még kínosabb helyzetbe hozó javaslattal.

A másikat dr. Répássy Róbert tette, amikor a dr. Apáti István és Vas Imre közötti szópárbaj kapcsán annyit szűrt le, hogy Apátinak nem Vas Imre párttársát kell legyőznie, mert az nem fog segíteni a politikai pozícióján, hanem inkább keressen nagyobb és erősebb ellenfelet magának.

Dr. Vas Imre fideszes képviselő a vizsgálóbizottság elutasítása kapcsán szokásos módon azzal érvelt, hogy az Állami Számvevőszék minden évben megkapta a Fidesz beszámolóját, és minden évben rendben találták az adatokat. Arra viszont a vita során egyik kormánypárti képviselő sem tudott érdemben reagálni, hogy a miért nincsenek meg a HírTV-vel kötött szerződések utáni számlák, vagy miért szerepel kisebb összeg az ÁSZ-beszámolóban annál, mint amit a MAHIR-es papírok mutatnak.

Az N1TV összefoglalója:

Volner János, a Jobbik frakcióvezetője a határozati javaslat előterjesztőjeként azt mondta, a Fidesz ügyében felmerült a tiltott pártfinanszírozás gyanúja, és ha semmilyen takargatnivalójuk nincs, akkor nem kell félniük a vizsgálóbizottság felállításától sem.

„Az ellenzéket rendkívül könnyen tehetnék nevetségessé. Kubatov Gábor pártigazgató előhúzza a Fidesz könyveléséből a számlát, kiteríti, hogy mégis van ilyen számla és nem történt tiltott pártfinanszírozás, a vádak pedig semmivé omlanak" - vetítette elő Volner János azt, hogy szerintük ennyire egyszerű lenne tisztáznia a Fidesznek a pénzügyeit, ha nem lenne takargatnivalója a kampánytámogatásokkal kapcsolatban.