Tovább dagad a Fidesz plakátbotránya: átverték az Állami Számvevőszéket?

Csúnya pofonba szaladt bele tegnap a Fidesz: kiderült, hogy miközben a Jobbikot vádolják azzal, hogy áron alul plakátol, a 2010-es választások előtt sokkal olcsóbban hirdettek.

Mint írtuk, a 24.hu megtudta: a Fidesz plakátonként a Jobbik adataiból kalkulálható ár 58 százalékát fizette csupán. 

Brutális Fidesz-bukta: sokkal olcsóbban plakátoltak a Jobbiknál, volt, amit nem is számláztak

A 24.hu birtokába került dokumentumokból kiderül: a Fidesz ugyanannál a cégnél, a Mahir Cityposternél hirdetett, ahol most a Jobbik - sokkal olcsóbban. A kormánypárt hetek óta azzal támadja a Jobbikot, hogy az ellenzéki párt Simicska Lajos zsebében van, mivel áron alul hirdet a vállalkozó felületein.

2010 áprilisban 4700 darabos óriásplakát-kampányt vezényelt le a Mahir, amiért ma a kereskedelmi piacon érvényes listaáron akár 1 milliárd forintot is elkérhetne egy reklámcég, a Fidesznek viszont mindössze 23 millió forintot kellett fizetnie.

A kormánypárt általában gyorsan reagáló sajtóosztályának tegnap órákba telt kiizzadni a választ, melyben egyszerűen letagadták a szerződések alapján megjelent információkat:

"Kétségbeesett elterelő és hírhamisítási akció zajlik a bűncselekmény gyanújába keveredett Simicska-cégek és a Jobbik részéről.  Ahelyett, hogy  a Jobbik-Simicska korrupció ügyre adnának magyarázatot, a kormánypártot támadják és minden eszközzel meg akarják akadályozni a korrupció ellenes plakáttörvény életbe lépését. A Jobbikkal ellentétben a Fidesz minden egyes választási kampányában a törvényeknek megfelelően járt el és számolt el, amelyet az Állami Számvevőszék minden esetben ellenőrzött és törvényesnek talált. A Jobbikkal ellentétben nem adtuk el a pártot egy milliárdosnak."

A Jobbik ma sajtótájékoztatón jelentette be: követeli, hogy a felmerült kérdésekre „hadoválás helyett” tisztázó válaszokat adjon a Fidesz. 

A 24.hu friss cikkében rámutat:

A Fidesznek a teljes, márciusi és áprilisi számla szerint, mely az átragasztásokat, javításokat, a hagyományos hirdetőoszlopos plakátok és a citylight reklámok kihelyezését is magában foglalta,

összesen végül 98,2 millió forintot kellett fizetnie a Mahirnek.

A Fidesz a választások után leadott kampánykiadási elszámolásában azt állította, hogy betartotta a törvényes előírásokat, és összesen 404 millió 721 ezer forintot költött a választásra, vagyis épp nem lépték túl a törvény által megszabott keretet.

A részletes, ÁSZ-nak leadott elszámolásból azonban kiderül: a kormánypárt a "plakát" rubrikában mindössze 35 millió 682 ezer forintot tüntetett fel, vagyis 63 millió forintról nem számoltak be.

A portál rámutat: a Fidesz a kampány végén egymaga több helyen hirdetett, mint az összes többi parlamenti párt együttesen, az ÁSZ-nak leadott adatok szerint mégis ő költötte közülük a legkevesebbet.

Különösen érdekes ez annak fényében, hogy a Fidesz az utóbbi időben rendszeresen az Állami Számvevőszékre mutogatott, mondván, rendben találták a gazdálkodásukat.

A Jobbik közleményben reagált az új információkra:

"A Fidesz gátlástalanságban nem ismer határt: minden egyes nappal több információ lát napvilágot arról, milyen tisztességtelen, csalással felérő eszközökkel nyertek választást Orbánék. Mindez jelzi, mire készülhet Magyarország a jövő évi választásokon, egyúttal mutatja, mennyire fontos, hogy a Jobbik a néppel közösen 2018-ban véget vessen Orbán maffiarendszerének."

- írják.