Akár több tízezer, teljesen gyanútlan ember titka is a szcientológusok kezére juthatott

Egészen meredek állítást tett Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság elnöke hétfőn az Országgyűlés igazságügyi bizottsága előtt tett beszámolójában.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a 2016-os évi beszámolójában aktualitásként kitért a Magyarországi Szcientológia Egyházra is, aminek központjában október közepén tartottak házkutatást a rendőrök.

Az akkor lefoglalt többezernyi dokumentum pedig Péterfalvi Attila szerint olyan, adatvédelmi szempontból súlyosan jogsértő információkat tartalmazott a jelentkezők ismerősi köréről, mint például a múltban fennálló szexuális kapcsolatokat, vagy éppen az egészségügyi állapotokat.

Péterfalvi Attila azt mondta, a magát egyháznak nevező szervezet jelentkezőinek fel kellett sorolniuk az összes szexuális partnerüket időrendi sorrendben az elsőtől az utolsóig, keresztnévvel, vezetékkel, foglalkozással együtt.

Továbbá részletesen be kellett számolniuk az összes rokonukról, sőt arról is, hogy ezek a rokonok milyen ismeretséggel bírnak a kormány hírszerző szervezeteinél, katonai szervezeteinél, vagy más kormányügynökségeknél.

A hatóság elnöke elmondta, hogy 2200-2300 olyan személyi dossziét találtak, amelyekben ilyen, igazán súlyos visszaélések szerepelnek. Azt viszont már megtippelni sem tudta a hatóság, hogy ennek a 2200-2300 embernek a dossziéjában hány ezer, vagy akár tízezer olyan személy szerepelhet megnevezve, akiknek semmilyen közük sincs a szcientológiához, sőt még arról sem tudnak, hogy egyáltalán adatot tárolnak róluk.

Ez ugyanis csak attól függ, hogy az adott „hívőnek” hány szexuális kapcsolata, és mennyire kiterjedt ismeretségi köre volt – mutatott rá.

Az adatvédelmi hatóság elnöke reagált arra is, hogy a szcientológusok ezeket a vallomásokat vallási gyónásként kezelik, és ebben az esetben felmerülhet a vallási meggyőződés szabadságának kérdése is. Péterfalvi Attila közölte, hogy a hatóság nem akart vallási kérdéseket megítélni, ugyanakkor az adatkezelési gyakorlat szerinte nem is ide tartozik. Megjegyezte, hogy a keresztény nyugati kultúrkörben a gyónás fülbesúgással történik.

A hatóság a szcientológiai egyházat 40 millió forintos bírsággal sújtotta, de emellett rendőrségi eljárás is zajlik.