2018-ról 18 pontban - A választópolgár kérdez, a Jobbik válaszol

A körlevelekben terjedő kérdéssorra reagáltattuk a Fidesz kihívóját.

"Én, mint választópolgár, a 2018. évi országgyűlési választásokhoz közeledve, szeretném tudni, hogy milyen intézkedésekre számíthatok, amennyiben önök kerülnének hatalomra" - kezdődik a levél, amellyel főként körlevelekben, kommentekben lehet találkozni, de amelyet az egyik fideszes álhírportál is közzétett. Itt "Cseke István" olvasható a levél szerzőjeként.

(kis kitérő: Gombamód szaporodnak a hírportáloknak tűnő oldalak, amelyeknek fideszes propaganda-tartalmait mesterségesen felduzzasztott Facebook-oldalakon keresztül különböző célcsoportoknak hirdetnek. Az impresszummal és sokszor önálló tartalommal nem bíró, ugyanakkor gyakran hazugságokra, álhírekre specializálódott oldalak segítségével könnyedén el tudnak jutni a kormányzati üzenetek különböző választói csoportokhoz, főként a kevésbé tudatos netezőket befolyásolva. Ez a modell jól működött az amerikai választásokon is, és most már érdemes hazánkban is egyre kritikusabban állni az ismeretlen eredetű forrásokhoz.)

Az ellenzéknek címzett bevezető így folytatódik: "Ezért az elkövetkezendő időkben választ várok az alább megfogalmazott kérdésekre. Bocsánatot kérek előre is, ha adott esetben visszautalok a 2002-2010. közötti kormányzati ciklusra, amikor a baloldal volt hatalmon, de ugyan mi másra is alapozhatnék, hivatkozhatnék? De természetesen érdeklődéssel figyelem a Jobbik programját is."

Ritkán foglalkozunk körlevelekkel, de miután ebben látszott, hogy a megírása mögött komoly munka van, így úgy döntöttünk, hogy segítünk a szerzőnek, hogy válaszokat kaphasson. Miután a baloldal kiszállt a választási versenyből, a 2002-2010 között kormányzó MSZP-SZDSZ egyik tagja sincs már abban az állapotban, hogy valódi kihívóként álljon fel a Fidesszel szemben, így a kérdéseket mi a legerősebb ellenzéki pártnak, a Jobbiknak küldtük el. A sajtóosztálytól válaszokat is kaptunk, amelyeket alább változtatás nélkül, az eredeti kérdésekkel együtt közlünk. (Helyenként a kérdések a korábbi kormányzásokra utalnak, értelemszerűen nem a Jobbikéra, amely még nem volt kormányon.)

1. A migráció. Milyen intézkedésekre, elvi és gyakorlati lépésekre számíthatok? Lebontják a határzárat, a kerítést? Megtartják a jelenlegi jogi és fizikai határvédelmet, vagy eltörlik? Elfogadják a brüsszeli kötelező betelepítési kvótát, vagy sem?

A Jobbik a Fidesszel szemben teljes körű védelmet biztosít. A kerítést megtartjuk, ám önálló Határőrséggel erősítjük meg, hogy a rendőrök és honvédek saját helyükön teljesíthessenek szolgálatot. A csalárd letelepedési kötvény-konstrukció visszavezetésének lehetőségét megszüntetjük, a kvótaszerű megoldásokkal szemben pedig zéró toleranciát hirdetünk.
 
2. Mint köztisztviselőnek, két évvel a nyugdíjazásom előtt, jövedelmem bruttó 306.000, nettó 203.500 Ft. Ez a baloldal szerint milyen mértékű jövedelemnek számít? Netán a gazdagok közé tartozom a jövedelmem alapján? Jelenleg 15%-os személyi jövedelem adó terheli. Milyen adókulcsra számíthatok, figyelembe véve önök által hangoztatott többkulcsos adó bevezetését? Mennyivel számíthatok kevesebb jövedelemre?

A Jobbik ebben a jövedelmi kategóriában nem változtatna a személyi jövedelemadó mértékén. A minimálbérekhez közeli tartományban csökkentenénk a személyi jövedelemadót és az egymillió feletti jövedelmek esetében növelnénk.
 
3. Mit terveznek a jelenlegi rezsi-villany, gáz, távhő-árakkal? Tartják az árakat, esetleg csökkenteni, vagy a 2002-2010 közötti gyakorlatnak megfelelően, évente két alkalommal emelni szándékoznak?

A Jobbik csökkenteni tervezi, hiszen a világpiaci helyzet is lehetővé tenné a mostani kormánynak is a jelentős mértékű rezsicsökkentést, csak nem teszi meg, magyarán a magyar embereken nyerészkedik.
 
4. Megőrzik-e a nyugdíjak reálértékét?

A Jobbik az ún. „magyar indexálást” vezetné be ami a nyugdíjas fogyasztói kosár inflációját + a reálbér-emelkedés bizonyos százalékának összegéből adódik. Magyarul nem csupán megőrizzük a nyugdíjak reálértékét, hanem növeljük a reálértékét.
 
5. Megtartják a nők korkedvezményes nyugdíjazási lehetőségét 40 év után, vagy eltörlik?

A Jobbik kiterjesztené az eredeti fideszes ígéretnek megfelelően és a férfiak esetében is lehetővé teszi a korkedvezményes nyugdíjazást.

6. Az infláció, mint tudjuk, a nyugdíjasokat érinti leginkább. Milyen inflációval számolnak, a jelenlegi 1%-kal, vagy az önök ideje alatt jellemzően 4-8%-kal? 

Kormányzati pozícióban XXI. századi gazdaságpolitikát kívánunk folytatni. A komplex gazdaságpolitikában az infláció kérdését kiemelt helyen kezeljük majd. 

7. Megtartják, vagy eltörlik a közfoglalkoztatást? Ha megszüntetik, mi a szándékuk azzal a több százezer emberrel?

A Jobbik megtartja, de átalakítja. Az alapelvünk az, hogy azok a közmunkások akik valóban megdolgoznak érte, magasabb közmunkabért kapjanak. Ugyanakkor sokkal intenzívebben kell a munkaerőpiacra visszavezetni a közmunkásokat.

8. Milyen mértékű munkanélküliséggel számolnak jelenlegi 4,5 %-al szemben, ami balodali kormányzása idején 8-10% között volt?

A Jobbik célja a teljes foglalkoztatottság elérése, de nem úgy, ahogyan az Orbán-kormány tette, amely 600 ezer magyar munkavállalót kényszerített külföldre vendégmunkásnak és 2010-es hivatalba lépése óta drámai mértékben, kétszeresére növelte a kivándorlási szándékot a magyar fiatalok körében. Megerősítenénk a magyar gazdaság alapjait, tudatos gazdaságpolitikával fejlesztenénk magyar kis- és középvállalkozókat.

9. Milyen mértékű jegybanki alapkamattal számolnak, – amely meghatározza a hitelfelvétel kamatszintjét – jelenleg 0,9%, ami az önök idejében 5% fölött volt minden évben? 

A Jobbik a jegybanki alapkamatot úgy tartaná az 1 százalék alatti sávban, hogy nem követné a Fidesz példáját, azaz nem lapátolnánk ki  a közpénzt a Magyar Nemzeti Bankból.
 
10. Megtartják, növelik, vagy esetleg eltörlik a családi adókedvezményt?

A Jobbik a családi adókedvezmény intézményét megtartja, de további bővítés szükségeltetik, elsősorban a mértékét illetően kétgyermekesek és a négygyermekesek esetén. A jogosultak körét szintén bővítenénk.
 
11. Megtartják, vagy esetleg eltörlik a GYED Extrát?

A Jobbik Magyarországért Mozgalom a GYED Extra lehetőségét meg kívánja tartani, tekintettel arra, hogy a nők igényei és a család, illetve a munka összeegyeztethetősége találkozik. Ez a születésszámra pozitív hatással van, melyet a leendő Jobbik-kormány kiemelt feladatának tekint.
 
12. Mit terveznek a kedvezményes otthonteremtési támogatással? – 2004-ben eltörölték a kedvezményes forint alapú lakáshitelezést – Marad, vagy megszüntetik a fiatalok számára jelenleg adható 10 millió Ft-os vissza nem térítendő támogatást?

A Jobbik nem csak hogy megtartja a kedvezményeket, de egy állami hátterű otthonteremtési és bérlakásépítési programot hoz létre. A CSOK-kedvezmények egészét pedig kiterjesztjük a használt ingatlanok irányába is. Ily módon viszonylag alacsony költségvetési forrásból hatalmas lökést adunk az építőipar hazai vállalkozóinak is.

13. Mit terveznek a gyermekek ingyenes tankönyvellátásával?

A Jobbik valódi szabadságot ad a tanároknak, hogy legalább 3-4 féle tankönyvből választhassanak, mert sajnos a tankönyvpiac átalakulását követően itt érvényesült az olcsó húsnak híg a leve közmondás. Tehát az alapelv, hogy ingyen kapják a tankönyvet a gyerekek, az helyes, de a valódi szabadság biztosításával. Ugyanakkor a XXI. században figyelembe kell venni, hogy elősegítsük a digitális eszközök használatát, amivel részben akár tankönyveket is ki tudjuk váltani.

14. Mit terveznek az államadósággal? Az önök idejében 55%-ról 80 % fölé emelkedett. Jelenleg 74%. Csökkenteni szándékoznak, vagy esetleg növelni?

A szocialista kormányok eladósították Magyarországot, a Fidesz viszont a megtakarításokat élte fel: az utolsó fillérig elköltötték a GDP 10 százalékét kitevő magánnyugdíjpénztári vagyont, tehát arcátlanul hazudtak, amikor a nyugdíjak megvédésére tettek ígéretet és hazudtak akkor is, amikor a pénzzel feltöltött egyéni számlákat ígértek kárpótlásul a magánnyugdíjpénztári vagyonért cserébe. A Jobbik ésszerű gazdálkodással, a korrupció felszámolásával, a gazdaság tervszerű és tartós fejlesztésével kívánja csökkenteni az államadósságot.
 
15. Szándékukban áll IMF-hitelt felvenni, azokkal a megkötésekkel, amelyek vélhetően kihatnak minden magyar állampolgárra?

Az IMF-fel csak a szocialista és a Fidesz-kormány tárgyalt új hitelek felvételéről, a Jobbik nem is gondol arra, hogy az országot tönkretevő pártok nyomdokaiba lépjen.
 
16. Milyen mértékű költségvetési hiánnyal számolnak, a jelenlegi 3% alattival, vagy ennél magasabbal, ami az önök kormányzásának idejében volt? (Túlzott deficit eljárások.)

A Jobbik 3 százalék alatti költségvetési hiánnyal számol, ellentétben a 2010-ben hivatalba lépő Orbán-kormánnyal, melynek akkori nemzetgazdasági minisztere, Matolcsy György még 6-7 százalékos hiányt szeretett volna, ám a kezdeményezése Brüsszelben elbukott, amikor az Orbán-kormánnyal közölték, hogy Magyarországnak nem lehet magasabb a költségvetési hiánya az EU-ban engedélyezett 3 százaléknál.

17. Megtartják, vagy eltörlik a külhoni magyarok szavazati jogát?

A Jobbik Magyarországért Mozgalom - a Fidesszel ellentétben - nemcsak az elmúlt évek során állt ki a külhoni magyarok szavazatai jogot is tartalmazó magyar állampolgársága mellett, hanem 2003-as megalakulásától fogva következetesen képviselte ezt. A magyar nemzet egysége elleni durva támadásként értékelnénk, ha bármely politikai erő ezt a megszerzett jogot el kívánná venni külhoni nemzettestvéreinktől. Az állandó magyarországi lakcímmel nem rendelkező (külhoni magyarok), illetve a tartósan külföldön élő, de lakcímmel rendelkező magyar állampolgárokra vonatkozó eljárási szabályokat azonban mindenképp módosítani, illetve egységesíteni kell. Egyrészről azért, mert a jelenlegi szabályozás komoly visszaélésekre adhat okot azáltal, hogy a választásokon részvételi szándékát regisztráló külhoni magyar a regisztrációt követően tíz éven keresztül kapja a választási levélcsomagot, ezért ha családtagjai nem jelzik a magyar állam felé az illető elhunytát, akkor szavazatával akár több alkalommal is vissza lehet élni. Másrészről pedig fel kívánjuk oldani azt a felháborító és elfogadhatatlan diszkriminációt, hogy a tartósan külföldön élő, de magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgárok az elszakított területeinkkel élőkkel szemben nem szavazhatnak levélben, hanem szavazati jogukat csak a külképviseleteken, személyesen gyakorolhatják. Ez sokak számára csak többszáz, vagy akár többezer kilométeres utazás, jelentős költségek és munkahelytől való távolmaradás árán valósítható meg, őket tehát a magyar választási eljárási szabályok gyakorlatilag kizárják a választásokon való részvételből. Mindezt tökéletesen mutatja, hogy a tartósan külföldön élő, legóvatosabb becslések szerint is közel félmillió magyar közül csupán 24 ezren szavaztak 2014-ben.
 
18. Végül, de nem utolsó sorban, a hatalmat választások útján kívánják megszerezni, vagy elképzelhetőnek tartják nem demokratikus úton, esetleg külföldi segítséggel megszerezni?

A Jobbik soha nem fogadna el külföldi segítséget. A választásokat demokratikus úton kívánjuk megnyerni.