Mindenkié a metró? Kerekesszékes emberek tüntettek a Dózsa György úti metrómegállónál

Ez tényleg csak pénz kérdés?!

Hruskó Erika portálunkkal közölte, bár az eredeti tervekben még az szerepelt, végül a 3-as metró északi szakaszának felújítása során nem akadálymentesítik a Dózsa György úti metrómegállót.

Ez egyébként már csak azért is fura, mert éppenséggel ezt a megállót kerekesszékkel meg lehet közelíteni, hiszen az aluljáró egyik lejáróján nincsenek lépcsők.

A csoport tagjai már második alkalommal demonstrálnak itt; október 26-án például az utazóközönség bármelyik tagja kipróbálhatta egy kerekesszék és egy rámpa segítségével, hogy mennyire nehezek is a mozgássérült emberek mindennapjai.

De úgy néz ki, nem is lesznek sokkal könnyebbek.

Hruskó Erika egyébként elmondta, hogy

közérdekű adatigénylés után megismerhették a Dózsa György úti metrómegálló eredeti terveit, abban egyébként szerepelt 2 darab lift

- de azokat pénzügyi indokokkal elvetették. Ami az aktivista szerint hazugság, mert az EU elegendő forrást biztosított erre a célra.

Közölte azt is, hogy az akadálymentesítés elmaradásával az esélyegyenlőségi törvényt és az egyenlő bánásmódról szóló törvényt is megsértik.

Hogy az északi szakaszból felújítása során kimarad a Dózsa György úti megálló, azt jelenti, hogy a Váci utat egy kerekesszékes állampolgár tömegközlekedéssel például nem tudja megközelíteni. Vagy csak óriási kerülővel. S ez így marad a következő 30-40 évben.

Emlékezetes, Tarlós István főpolgármester korábban ezzel a magyarázta, hogy miért nem akadálymentesítik az egész vonalat,

„…45 évig nem volt akadálymentes. Minden együttérzésem a mozgássérülteké, de az ő utasszámuk ezrelékben sem fejezhető ki”.

Nem meglepő tehát, hogy előkészítés alatt álló középső szakaszon még rosszabb a helyzet: itt a Klinikák, a Ferenciek tere, a Corvin negyed és a Kálvin tér maradna elzárva - bár Tarlós István ígéretet tett arra, hogy előfordulhat még újratervezés.

S hogy mit tehetnek ilyen helyzetben?

Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) a jogi küzdelmet vállalta, míg az Önállóan lakni - Közösségben élni csoport továbbra is az utcai figyelemfelkeltő, meggyőző akciókat viszi tovább. Mert szerintük a metró mindenkié, és a kerekesszékes emberek is használnák az adónkból fenntartott közlekedési eszközöket.

"Azt akarjuk megmutatni, hogy élünk, hogy létezünk, és hogy többek vagyunk mint egy ezrelék"

- fogalmazott Hruskó Erika.