Így került fejünk a Fidesz guillotine-ja alá

Nem akarok ilyen országban élni, de ebben az országban akarok élni!

Egyáltalán nem kell csodálkozni azon, hogy Putnok fideszes polgármestere, Tamás Barnabás rezzenéstelen arccal fővesztést vizionált nem fideszes politikusnak, amikor is úgy fogalmazott: 

"Nem mindig gondolkodik helyesen a választópolgár, és olyan embereket enged a fazékhoz, akik nem a fazékhoz valók, hanem a guillotine alá."

Hiszen miért is csodálkoznánk, ha az Orbán-rajongók 33 ezer követővel bíró Facebook-oldalának ez a nyitó képe:

Már korábban is találkoztam ezzel a borzalmas verssel.

A mű eredetileg a kettős állampolgárságról szóló sikertelen népszavazásra íródott, ami ugyabár 13 évvel ezelőtt volt.

Ha ezt valaki, jelesül a rajongói oldal éppen rajongásának tárgyával, Orbán Viktorral hozza össze egy fényképen, 2017-ben, akkor annak nem lehet más üzenete, mint hogy

aki nem fideszes, az égjen bent a tűzben, de ha esetleg mégsem, akkor legalább dögöljön éhen.

Ami számomra még ennél is megdöbbentőbb, hogy ez a vers egy színész szájából elhangzott a párt 2014-es kampányzáróján, Debrecenben, ami után Orbán Viktor kedélyesen meg is lapogatta a művészurat. 

10 évvel a vers keletkezése után, egy országgyűlési választás finisében, egy párt rendezvényén elmondva ezeket a gondolatokat, nem lehet más, mint a "Csak a Fidesz!" gondolat tébolyodott megnyilvánulása.

Ami nagyon tetszett Orbán Viktornak, aki elvileg minden magyar miniszterelnöke kellene, hogy legyen, nem csak azoké, akik rá és a pártjára szavaztak.

Ez a vers egyébként akkor is vállalhatatlan, ha keletekezésének eredeti idejébe és motivációjába helyezzük be.

Mert az egy dolog, hogy 2004. december 5-én milyen rettenetes lelki fájdalmat éreztünk több millióan a szégyen miatt, de hogy valaki leül, és strófákba önti azt, hogy 

Hogyha IGEN-t mondtál, az Úr legyen veled!
Hogyha NEM-et, Ő se bocsásson meg neked!
Ne lásd meg a Mennyet, Pokolban a helyed!
Ahogyan szavaztál, úgy bánjanak veled!

nos, ez túllép az emberi hatáskörön.

Ugyanis higgyünk bármennyire is a saját igazunkban, ítélkezni nem ítélkezhetünk, pláne nem utasíthatjuk Istent arra, hogy mit tegyen, vagy ne tegyen a máshogy gondolkodóval. 

Mint azt egyszer már leírtam ezen az oldalon, 

"Amikor 2004. december 6-án én rettenetes másnaposan éledeztem, egy megnyitás előtt álló budai étteremben Orbán Viktor és Habony Árpád eligazítást tartott a jobboldali médiumok vezető munkatársainak. Amikor én szégyenérzettől szilánkosra szakadt lélekkel vergődtem otthon, Habony Árpád éppen lelkendezett a népszavazás eredményén, ugyanis – mint indokolta – ha érvényes lett volna, az MSZP és az SZDSZ a 2006-os választásokig azt kommunikálja, hogy azért nincsen pénz az országban, mert a határon túli magyarokra megy el minden."

Mindezek ellenére sem akarom, hogy akár Habony Árpáddal, akár Orbán Viktorral, akár a vers szerzőjével bármikor a jövőben úgy bánjanak, ahogyan szavaztak. Nem akarom, hogy mielőtt a tűzoltó kimentené őket az égő házból, megkérdezze, hogy kire szavaztak.

Nem akarok ilyen országban élni. Ilyenben, amilyet ők teremtettek: a 1,5 millió országát. 

De ebben az országban akarok élni! Szabadon gondolkodva, és úgy magyarként, ahogyan én az vagyok.