Németországban bevezethetik a „harmadik nemet”

Az alkotmánybíróság így döntött.

Alkotmányellenes, hogy születés után az embert csak férfinak vagy nőnek jegyezhetik be, döntött a német alkotmánybíróság az azonnali.hu szerint. Azt írják, emiatt

változtatni kell az anyakönyvezési szabályokon, és be kell vezetni a harmadik nemet.

A szerdán közzétett ab-határozat az általános személyiségi jogra és a diszkrimináció tilalmára vezette vissza, hogy miért van szükség a változtatásokra. Eszerint létezik olyan, hogy valaki nem sorolható tartósan egyik nemhez sem.

Az Index részletezése szerint arról volt szó, hogy az alkotmánybíróság egy „interszexuális” ember beadványát bírálta el, aki hivatalosan nő volt, de a beadványához csatolt genetikai szakvélemény azt tartalmazta, hogy sem női, sem férfi kromoszómái nincsenek. Az interszexualitás a kromoszómák rendellenességét jelenti, köznyelven hermafroditáknak nevezik az ilyen személyeket, akiknek nemiszerveik is variáltak, eltérőek lehetnek a normálistól.

Az alkotmánybíróság 2018. december 31-ig adott határidőt a parlamentnek arra, hogy változtasson az „alkotmányellenes” anyakönyvi szabályokon. Viszont már most, a döntéstől számítva sem lehet kényszeríteni senkit arra, hogy hagyományos nemet írjon be a dokumentumokba.