Ellentámadásba lendült az Iszlám Állam

"Az Iszlám Állam ellentámadást indított csütörtök este, és elfoglalta Abu-Kemál több mint 40 százalékát"

 - idézte az AFP francia hírügynökség Rámi Abdur-Rahmánt, az OSDH vezetőjét.

A nagy-britaniai központú civil csoport beszámolója szerint jelenleg heves harcok folynak a szíriai-iraki határ közelében fekvő város szívében a dzsihadisták, illetve az iraki erők mellett harcoló Hasd es-Saabi (Népi Mozgósítási Erők) síita milícia és a szíriai kormányerők oldalán harcoló Hezbollah libanoni síita milícia harcosai között.

A Hezbollahhoz köthető al-Manár televízió, valamint a szíriai hadsereggel és szövetségeseivel kapcsolatban álló Központi Katonai Médiaközpont (CMMC) szerdán jelentette, hogy a szíriai hadsereg és a velük szövetséges milíciák bekerítették Abu-Kemál városát. Az al-Manár és a CMMC is azt közölte, hogy a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők összezártak az iraki kormányerőkkel a határ mentén.

Ahmed al-Aszadi, a Népi Mozgósítási Erők szóvivője viszont a közép-iraki Kerbela városában tartott pénteki sajtótájékoztatóján tagadta, hogy csapataik Irakon kívül tartózkodnának, és hogy részt vennének az Abu-Kemálban tartó összecsapásokban. A Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogató katonai szövetség egyik parancsnoka szerdán számolt be arról, hogy a szíriai kormányerők és szövetségeseik elfoglalták az Iszlám Állam utolsó kelet-szíriai fellegvárát.

A Hezbollah által működtetett egyik médium pénteken jelentette, hogy a városban tartózkodik Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam vezetője is, akinek korábban már többször is halálhírét keltették. A hadsereg nem reagált a dzsihadista vezető jelenlétéről szóló híradásra. A Washington vezette nemzetközi koalíció, amely egyebek között a Szíriai Demokratikus Erők nevű ellenzéki ernyőszervezetet támogatja légierejével a dzsihadisták elleni harcban, közölte: nincsen közzétehető információja Bagdadi hollétére vonatkozóan.

A dzsihadisták főleg tavaly óta jelentős területeket vesztettek Szíria és Irak területén, ahol korábban egy Belgium nagyságú pszeudoállamot tudhattak magukénak. Idén novemberre az Iszlám Állam ellenőrzése alatt már csak a kelet-szíriai Deir-ez-Zór tartománybeli Abu-Kemál egy része, illetve a nyugat-iraki el-Anbár kormányzóságbeli Rava város, és az e városokat övező néhány sivatagi település maradt.