Mindenkit elvitt a rák, de persze az állam egy kicsit sem felelős

Ártatlanok, mint mindig.

A Lőrinci és Zagyvaszántó határán 2004-ig működő Eternit Vállalat azbeszt és cementgyárból évtizedeken át került a levegőbe rákkeltő azbesztszál, de a bíróság szerint az állam hiába volt tulajdonos, mégsem tekinthető felelősnek. A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete szerint ugyanis nem az állami vállalatot, hanem annak azóta már megszűnt jogutódját lehetett volna felelősségre vonni.

A pert elindító György Zsolt, valamint az őt követő további hét károsult a hosszú tárgyalás alatt mind meghaltak.

Ügyüket családjaik viszik tovább, de a mostani, György Zsolttal (az első feljelentővel) szembeni ítélet alapján ők sem bizakodhatnak. Pedig az abcug.hu cikke szerint az államot képviselő ügyvéd, Papp Sándor sem vitatta, hogy a Lőrinci és Zagyvaszántó határán a hetvenes évek közepe óta működő azbeszt cementgyár okozta az áldozatok megbetegedését.

Mint írják, az üzemből a levegőbe jutó, rákkeltő hatású kék azbeszt a tüdejükbe fúródva gyógyíthatatlan mellhártyadaganatot okozott, aminek lappangási ideje 30-50 év. A betegségek tehát még mindig előjöhetnek a korábban megfertőzött helyieken.

Az Ítélőtábla viszont azzal érvelt, hogy hiába volt állami tulajdonú a gyár, ha annak működtetője az Eternit Vállalat volt. Az Abcug szerint Világhyné Böcskei Terézia bíró az ítélet indoklásában is azt mondta, hogy az állam annak idején éppen azért hozta létre az állami vállalatokat, hogy bizonyos feladatok elvégzéséhez meghatározott vagyont átadjon, és ezzel az önálló jogi személyiséggel felruházott állami vállalat önállóan gazdálkodjon, önálló felelősséggel.

A bíróság szerint tehát a vállalatot magát kellett volna perelniük a károsultaknak, amit privatizálását követően tíz éven belül, 2005-ben felszámoltak.

Az azbesztkárosultak ügyvédje, dr. Igyártó Gyöngyi szerint ez egyrészt azért sem jó érv, mert a vállalatnak semmilyen vagyona nem volt, ráadásul a lappangási idő miatt azok a betegek, akik csak később lesznek diagnosztizálva, már nem tudnak honnan kártérítést követelni. Az ügyvéd szerint az államnak kártérítési alapot kellene létrehoznia, amiből rendszeres járadékot fizethetnének a sokszor munkanélkülivé váló, és gyógyszerekre rengeteget költő károsultaknak.

Az ügyvéd a heol.hu-nak azt mondta, utolsó lehetőségként a Kúriához fordulnak a felülvizsgálati kérelmükkel, ám a tapasztalatok szerint ez hosszadalmas folyamat lesz, akár egy évig is eltarthat, és a kimenetele is kérdéses.

A gyár egészségügyi katasztrófával fenyegető állapota 2014-től szolgáltatott állandó témát. Ekkor a kormány 4-6 hónapra tette a megmaradt azbeszthulladék elszállítását és az erősen szennyezett talaj kicserélését, de ezt folyamatosan halasztgatta, többek között odáig, hogy Sneider Tamás Jobbik-alelnök 2015 áprilisában egy nagy darab azbesztes kődarabot vitt be az Országgyűlés Irodaházába, hogy a sajtó elé tárja a hanyagságot.

Végül 2015 szeptemberére gyanús körülmények között más településekre vitték a mérgező törmeléket, de azt is csak több részletben, eleinte ugyanis több ezer tonna, azbeszttel és más mérgező anyagokkal szennyezett hulladék maradt a helyszínen. Ezért a bontást végző cég vezetője ellen vádat is emeltek.

Az N1TV összefoglalója:

Az utolsó, még életben lévő felperes idén május 29-én hunyt el, P.-né Katalin petőfibányai lakos 58 évet élhetett. Úgy tűnik, a haláláért felelős azbesztmérgezés továbbra is felelősök, és persze kárenyhítés nélkül marad. Egy következmények nélküli ország már csak ilyen.