Orbán Viktor az EU-t is belpolitikai játszmáihoz használja fel, ahelyett hogy a magyarok érdekét képviselné

A Jobbik szerint a kormányfő továbbra is rabszolgamunka alapú társadalmat építene.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik külpolitikájáért felelős szakembere vasárnapi közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a "közösséget szétfeszítő gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek egyre súlyosabb problémákat okoznak."

Ezért úgy véli, hogy "Európa kezdi elveszíteni a világgazdaságban még meglévő versenyképességét, melyet a magas hozzáadott értékkel bíró gazdasági ágazataira épített fel. Maga az euró sem mondható hatalmas sikertörténetnek, éppen az eurót használó országok hatalmas gazdasági különbségei miatt".

A képviselő szerint az Unió alapító atyáinak szeme előtt egy hagyományait megőrző, a keresztény szolidaritáson alapuló közösség lebegett. A történelem azonban azt mutatja, hogy ez a kísérlet félresiklott. Az egyenlőtlenségek nőttek, ebből a magországok profitáltak, ellenben a periférián lévő tagországok folyamatosan szakadnak le, ezzel gyengítve magát az Európai Uniót is.

Gyöngyösi úgy látja, hogy a november 17-én Göteborgban aláírt Szociális Pillér arról szól, hogy a vezetők felismerték ezen negatív folyamatok felgyorsulását és ezért kísérletet tesznek arra, hogy legalább a szociális szféra egy részében csökkentség a különbségeket.

Az EU vezetői aláírták a szociális pillért létrehozó nyilatkozatot

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke először 2015-ben jelentette be a pillér szükségességének létrehozását, majd 2017. áprilisában megszületett az erről szóló hivatalos javaslat. Pénteken, Göteborgban az EB részéről Juncker, az Európai Parlament elnöke Antonio Tajani, valamint a Tanács nevében Jüri Ratas észt miniszterelnök írta alá a létrehozást célzó dokumentumot.Juncker szerint történelmi pillanatról beszélhetünk, mert most nyilvánosan is keretbe foglalták az EU közös értékeit, amikor elkötelezték magukat 20 elv és jog mellett.

A képviselő hozzátette, hogy pártja teljes mértékben támogatja az EU összes tagállama által elfogadott iránymutató kezdeményezést. Úgy gondolják, hogy ez csak az első lépés azon az úton, melyet az általuk indított Bérunió Európai Polgári Kezdeményezés is képvisel.

Nem a tüneteket kell kezelni hanem az okokat kell keresni és megoldást találni a szervezet gyógyítása érdekében.

A Bérunió kezdeményezés már egy magasabb szinten kívánja a gyökerénél megfogni a problémát mely az “Egyenlő Munkáért Egyenlő Bért” elvének az uniós alapdokumentumokba való beillesztése jelentené.

Ennek révén indulhatna el mind összeurópai, mint nemzeti szinteken egy hatékonyabb gazdasági stratégia kialakítása - áll a közleményben.

Orbán Viktor miniszterelnök nem áll túl pozitívan szociális pillér ötletéhez. Egy göteborgi szekcióülésen is kétségeket támasztott ezzel szemben, korábban pedig februári évértékelő beszédében beszélt a szociális pillér ellen,amivel erősítette aktuális Brüsszel ellenes retorikáját. Akkor azt mondta, hogy szerinte ezzel

"Brüsszel újabb és újabb gazdasági jogosítványokat akar magához venni".

A Jobbik közleményében kitért arra is, hogy értetlenül áll azelőtt, hogy Orbán Viktor pusztán belpolitikai játszmák érdekében, a magyar emberek érdekeivel ellentétesen szavaz és vélekedik e kérdésben. Szerintük ezzel a lépésével a magyar embereket árulja el a kormányfő.

A párt szerint a 2018-as választás tétje az lesz, hogy a jelenlegi kormány folytathatja-e a rabszolgamunka alapú társadalom kiépítését, vagy elindulhat egy valódi polgári társadalom felépítése.