Ülősztrájkot számolt fel a rendőrség, több halott is van

A pakisztáni rendőrség mintegy 4000 emberrel megkezdte szombaton annak az ülősztrájknak a felszámolását, amellyel egy radikális iszlamista párt támogatói csaknem három hete blokkolnak több, a fővárosba, Iszlámábádba vezető főutat.

Időközben Iszlámábád úgy döntött, beveti a hadsereget is a rendőrségi erők támogatására. "Mozgósították a hadsereget a törvényes rend biztosítására a fővárosban" - jelentette az állami televízió a belügyminisztérium közleményére hivatkozva.

A rendőrök éles lőszert nem, de gumibotot, könnygázt és vízágyúkat vetettek be, és összetűztek a mintegy ezer tüntetővel. A demonstrálók kővel dobálták a rendőröket.

Az összecsapásokban kórházi források szerint ugyanakkor hat civil lőtt sebek miatt vesztette életét.

Egészségügyi illetékesek úgy tudják, több mint kétszázan megsebesültek, zömmel rendőrök. Egy sebesült rendőr a kórházban belehalt sérülésébe. A rendőrség több tucatnyi tüntetőt őrizetbe vett.

A hatóságok közben arra utasították a magánkézben lévő tévéadókat, hogy szüntessék be adásukat, mert megsértették a hírközlési szabályokat azzal, hogy élőben közvetítették az ülősztrájk elleni rendőrségi akciót.

A rendőrségi akció hatására a párt hívei más pakisztáni városokban is elkezdtek tüntetni, de ezek a demonstrációk egyelőre békések.

A Tehrík-i-Labaik Ja Raszúl Allah párt hívei azért tüntetnek, hogy mondjon le Záhid Hamíd igazságügyi miniszter, mert szerintük alkotmányellenes egy törvénymódosítása. A tüntetők azzal vádolják az igazságügyi tárca vezetőjét, hogy kihagyta az ország választójogi törvényében szereplő esküszövegből az utalást Mohamed prófétára. Hamíd időközben közölte, hogy nem szándékos hiba történt, s a mulasztást már helyrehozták. A miniszter videóüzenetében pedig azzal védekezett, hogy ő is hívő muszlim, aki hitet tesz amellett, hogy "Mohamed volt Isten utolsó prófétája".

Forrás
MTI
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Harmati András