Beparáztatnak, hogy aztán megnyugtathassanak, és ezt a szemünkbe is mondják

Bábok vagyunk.

Erősíthetik a közterületeken a biztonságérzetet az ünnepek alatt a védelmi készültség látható elemei, a biztonsági akadályok és a fegyveres őrség - mondta Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő az M1 állami csatorna vasárnap esti műsorában.

Sajnálatosnak nevezte viszont, hogy Európa-szerte mindenki jobban fél, mint 5-10 éve, a kontinens egyes területei pedig egyre kiszolgáltatottabbak.

Kalamár Hajnalka pszichológus pedig a műsorban elmondta, hogy a bizonytalanságkeltés a pszichológiai hadviselés része, amely akkor győz, ha a félelem állandósul. Hangsúlyozta, hogy a bizonytalanság a legerősebb stresszfaktor, az állandósuló aggodalom az egészségszintet és az életminőséget rombolja.

A pszichológus pedig ezzel tökéletesen leírta azt, amit ma már nem a bevándorlók és/vagy a terroristák okoznak Magyarországon, hanem maga a kormány. Az a kormány, ami az elmúlt két évben, a kerítés felhúzása óta gyakorlatilag semmilyen bevándorlással nem szembesült, mégis, éjjel-nappal ezzel a témával foglalkozik. És ezt pontosan azért teszi, mert

a bizonytalanságkeltés a pszichológiai hadviselés része, amely akkor győz, ha a félelem állandósul. Igen, ez a hadviselés kizárólag a jövő tavaszi választást készíti elő, a valósághoz már rég semmi köze.

Kitért arra is, hogy a szorongást a sokkoló hírek is erősítik, ezért óriási a média felelőssége.

Én még emlékszem, amikor 2013-ban a debreceni, Sámsoni úti menekülttábor környezetét megjárva írtunk arról, hogy baj lesz. De akkor, 2013-ban ez még senkit nem érdekelt, mert a Fidesz nem tartotta szerencsésnek, hogy a kérdéssel egyáltalán egy szóig is foglalkozzon, és így nem ömlött ez minden plakátról, konzultációról, csatornáról, hullámhosszról.

Pedig ma sem jön ide lényegesen több migráns, mint négy évvel ezelőtt - mégsem szól másról a kormánymédia, mint róluk.

Hogy mi változott? Csupán az, hogy ma már milliárdos üzlet lett a félelemkeltésből, még akkor is, ha a veszélyt már (egyébként a Jobbik több évnyi asztalcsapkodása után, de) elhárították. Mert ráéreztek a félelem ízére, és ezt a jól fizető, ínyenc ízt csámcsogva pedig már azt sem érzik túlzásnak, hogy tényleg a szemünkbe mondják, mennyire hülyék vagyunk.

Címlapkép: 2013-as fotó Debrecenből, amikor még a kormányt nem érdekelte, hány ezer illegális migráns van az országban.