Exrendőrök működtették az áfacsaló bandát

Szó szerint ezüstben utaztak az urak.

Az Átlátszó írt először az áfacsalókról, akik ezüstben utaztak - a szó szoros értelmében. Hiszen azért, hogy minél kisebb legyen a lebukás esélye, országokon keresztül szállítgatták az ezüstöt. Papíron. Hogy aztán egy rendkívül primitív módszerrel elcsalják az áfá-t. Nettóban megvettek több tonna ezüstöt Olaszországban, de hamis
papírok segítségével úgy adták el Lengyelországban, mintha ők is áfásan vették volna.

„A csomagtartó tele volt rakva, és akkor plusz minden ülésnél a lábrész, de volt olyan eset, hogy még a vezetőnek a lábánál is volt egy két zsák legalább, hogy el legyen osztva a súly” – mesélte a futár a Célpontnak.

A hálózat közel 2 milliárd forintot „áfázott” el. A kár a lengyel államot érte, de a magyar hatóságok is tudnak az ügyről. A csalókat azonban nem fülelték le. A Célpont másik, a csalók ügyeire rálátó forrása szerint az ex nyomozók a kapcsolati tőkéjüket és a szakmai tudásukat is felhasználták ahhoz, hogy biztosítsák, ne legyen gondjuk a bűncselekmények miatt. 

A Nemzeti Nyomozó Iroda a Célpont kérdésére azt közölte: a rendőrség a hivatásos jogviszonyát megszüntetett volt tagjával kapcsolatban – volt munkáltatóként – semmilyen hatáskörrel nem rendelkezik.