Állami kedvezmények után kutatott a jobbikos képviselő, nevetséges módon rázták volna le

Nincs az az ember, akit ne néznének hülyének.

Sneider Tamás még 2017. szeptember 18-án fordult először a NMRVA-hoz. Ebben azt kérdezte a szervezettől, hogy

  • 2010. június 1. és 2016. december 31. között
  • mely cégeknek/egyéni vállalkozóknak/szervezeteknek,
  • pontosan mikor, mekkora összegben, milyen célra,
  • melyik hitelprogramban vagy pályázatban (Új Széchenyi, országos/helyi/kombinált mikrohitel program stb.)
  • ítéltek meg és folyósítottak forrásokat (hitelt, támogatást).

Ez idáig egy elég egyszerű adatigénylés, és a válaszok is egyszerűek szoktak lenni: vagy megtagadják az adatok kiadását, és akkor általában ki kell azokat perelni, vagy pénzt kérnek azért, hogy összeszedjék az információkat.

Az alapítvány először elutasította a válaszadást, majd Sneider Tamás október 25-én újabb megkeresést intézett feléjük, melyben az információs törvényre hivatkozva kérte a közérdekből nyilvános adatok kiadását.

Végül erre válaszul az NMRVA kombinálta a lehetőségeket, és válaszában közölte Sneider Tamással, hogy csak akkor adják ki az adatokat, ha abba minden ügyfelük külön-külön beleegyezik, ennek lelevelezése velük viszont 250 ezer forintba kerülne.

Kikötötték, hogy ha ezt a képviselő előre kifizeti, ők szétküldik a leveleket a partnereknek, aztán ha azok beleegyeznek az adatkiadásba, akkor eleget tesznek a kérésnek.

A birtokunkba került levéltervezet megfogalmazása viszont gyakorlatilag elképzelhetetlenné teszi, hogy bárki is engedélyezze az adatok kiadását, hiszen a szöveg alapján még külön nekik kellene egy levelet visszaküldeniük arról, hogy „személyes hiteladataikat” kiadják egy politikai pártnak.

Ön ezt megtenné, "csak úgy"? Persze, hogy nem.

Az már egy másik, jogi kérdés, hogy ezek az adatok minden valószínűség szerint valóban közérdekűek és nyilvánosak, hiszen  -erre az Index tért ki részletesebben- lényegében közpénzről van szó, ráadásul az alapítvány sem pénzintézet, tehát ez a megfogalmazás leginkább egy burkolt lebeszélést takarhat a válaszadásról.

Varga Béla egyébként a szécsényi Fidesz elnöke is. Júliusban készített róla egy anyagot az N1TV, melyből kiderült, hogy cége után évekig nem fizetett idegenforgalmi adót, a hozzá köthető egyesület pedig cége fejlesztéséhez 215 millió forint TOP-os támogatást is kapott, pontosan annyit, amennyit Szécsény városa kapott településfejlesztésre.