A jobbikos képviselő élesztette újra a beteget, de a mentő már későn érkezett

Mert nem volt elég autó. 

Rig Lajos, a Tapolcához tartozó Diszel András-napi bormustrájára volt hivatalos, amikor a rendezvényen  egy helybeli összeesett. A Jobbik országgyűlési képviselője - aki korábban mentődolgozó volt - észlelte, hogy leállt a férfi keringése és a légzése, ezért megkezdte az újraélesztést. Rig Lajos emellett irányította a mentést is, a jelenlévőkkel mentőt hívatott. Mint érdeklődésünkre elmondta: 7-8 perc telt el, mire egy rendes diszpécsert tudtak a 104-en keresztül a vonal végére csalogatni: esetkocsit, vagy kiemelt mentőegységet kértek, vagyis olyan autót, ami megfelelően fel van készítve egy újraélesztésre. 

A képviselő eközben sikeresen újraélesztette a férfit, ám nem sokkal később az 50-es éveinek elején járó férfi keringése ismét összeomlott. 

Az azonnal kihívott mentő azonban csak több mint 15 perc után tudott a helyszínre érni, mivel a Tapolcán elérhető kiemelt szintű mentőegység épp Ajkára vitt egy olyan beteget, akit Tapolcán is el lehetett volna látni, ha lett volna sürgősségi fogadóhely. 

"Ha az a kocsi, amely Ajkára ment az infarktusos beteggel, itt, Tapolcán át tudja adni a sürgősségi fogadóhelyen a beteget, akkor nagyobb esélye lett volna a diszeli fiatalembernek a túlélésre"

- mondta Rig Lajos tapolcai sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: január 1-jétől ráadásul a mentőápolókat új vizsgára kötelezik,  ami azt jelenti, hogy egy sima oxigénadáshoz is felsőbb szintű, tehát esetkocsi szükséges. Ez Rig szerint nonszensz, hiszen azért kapták meg anno az igen szigorú gyógyszervizsgát is, hogy ilyen eseteket el tudjanak látni. Így például kisgyermekeknél a lázgörcs csillapítását, oxigénadást, fájdalomcsillapítást, asztmás roham csillapítását. 

Sürgősségi fogadóhely kell Tapolcára!

Rig Lajos és Dobó Zoltán, Tapolca jobbikos polgármestere évek óta küzdenek Tapolca és a környék településeinek kórházi ellátásáért: mint ismert, a Fidesz megszüntette a tapolcai kórház aktív ágyait - erről bővebben portálunk is rendszeresen beszámolt.

Sürgősségi fogadóhely olyan kórházakba szükséges, ahol megszűnt az aktív fekvőbeteg ellátás, és semmilyen más sürgősségi ellátás nincsen. Egy ilyen osztály olyan kórképeket tud ellátni, amihez nem szükséges 24 órán túli kórházi tartózkodás. 

Mint ismert, a Fidesz 2012-ben - nem törődve a szakmai és a helyi lakosság tiltakozásával - megszüntette a tapolcai kórház aktív ágyait, így a tapolcai és sümegi járásból a 30 kilométerre lévő Ajkára kell szállítani a betegeket. Ez azzal a következménnyel járt, hogy egyrészt az amúgy is kevés mentőautó folyamatosan ingázik a megye igen rossz állapotban lévő útjain, másrészt rendkívül leterheltek a mentő- és kórházi dolgozók. Nagy visszhangot kapott egy nyári eset is, amikor egy nyílt koponyatöréses gyermeknek nem jutott Tapolcán mentő, mivel épp két ittas embert szállítottak az ajkai Magyar Imre Kórházba. Akkor a szülőknek kellett kocsival a gyermeküket kórházba vinni.

A mentők túlterheltsége miatt a szülők vitték kórházba a koponyatöréses gyermeküket

Az esetről Rig Lajos számolt be az Ajkaiszo.hu-nak. "Egy másik esetnél egy autószerelő munkavégzés közben erősen beütötte a fejét, amikor leesett az autó platójáról, a mentőket azonnal kihívták, de a túlterheltség miatt csak háromnegyed órával később ért ki a mentőkocsi az agyrázkódást szenvedett férfihoz"

Rig Lajos országgyűlési képviselőként többször felszólalt a tapolcai kórház ügyében, kiemelve a struktúraváltás negatív következményeit. Idén egyeztetéseket kezdeményezett az egészségügyért felelős államtitkárral: több személyes találkozóra is sor került már. A politikus  tényekkel alátámasztva kérte a sürgősségi fogadóhely felállítását, amire az államtitkár ígéretet is tett június 20-án, először augusztus végére ígérte az aláírást, később pedig azt, hogy egy egészségügyi salátatörvénybe teszik bele a képviselő javaslatát. Nem így lett.

Érdekes adalék, hogy miközben a kormányzat az ígéretek ellenére semmit nem tett, a helyi Fidesz igyekszik rátelepedni a témára, úgy beállítva a tapolcai kórház ügyét, mintha nem ők szüntették volna meg az aktív ágyakat és ezzel verték szét Veszprém megye nyugati részének egészségügyi ellátórendszerét. 

A jobbikos képviselő szerint csak akarat kérdése az osztály felállítása, hiszen a tárgyi feltételek már adottak, a tapolcai kórházban van labor és röntgendiagnosztikai háttér. A szűk keresztmetszet a humán erőforrás, ám például - ahogyan Ajkán és Veszprémben is - a mentődolgozók nagyon szívesen vállalnának itt munkát. A kórházigazgató dolga a feltételek előteremtése - mondta Rig Lajos. 

A jobbikos képviselő pontosan emiatt kért találkozót a kórház vezetésétől: válaszolják meg, mi akadályozza a sürgősségi fogadóhely elindítását.