Nyilván nem választási fogás: kifizették a nyugdíjprémiumot, de már az Erzsébet-utalványok is úton vannak

Rétvári: "az idősek iránti tisztelet jeleként..."

A magyar kormány 30 milliárd forintot fordított a nyugdíjprémium kifizetésére - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára sajtótájékoztatón szombaton Budapesten.

Rétvári Bence kiemelte:

"a magyar gazdaság ma már a magyar emberek munkájából és nem hitelből annyira erős, hogy lehetőség nyílik nyugdíjprémium kifizetésére is, Magyarország történetében először".

A nyugdíjprémium összegét jogszabály határozza meg, így példaként említette, hogy akinek a nyugdíja eléri vagy meghaladja a 80 ezer forintot, azok már a maximális 12 ezer forintot kapták meg.

A nyugdíjprémiumra fordított 30 milliárd forintról pedig megjegyezte, hogy a kormány idén ennyivel is többet költ a nyugdíjasokra és a nyugellátásban részesülőre, az előző évhez képest - mondta.

Rétvári Bence arról is beszámolt, hogy már elkezdődött az Erzsébet-utalványok kézbesítése, ami 10 ezer forintos plusz juttatást jelent a nyugdíjasoknak. Ez a támogatás is a magyar gazdaság teljesítményéből fakad, a

"kormány úgy gondolta, hogy az idősek iránti tisztelet jeleként, akik felépítették ezt az országot, ezt a többlettámogatást idén is biztosítja"

- fogalmazott. 

Amikor nyáron egy idős, fideszes barátunkkal beszélgettem politikáról, és kritizálni mertem a pártját, az egyik legfőbb ellenérveként azt mondta nekem, hogy 

"én annak a 10 ezer forintos Erzsébet-utalványnak is nagyon tudtam örülni."

Persze, ez érthető. Én is tudnék neki örülni, sőt, lehajolok az 5 forintért is. De ettől még azt is át lehet gondolni, hogy

valójában mennyit tett a nyugdíjasokért a 8. éve kormányon lévő Fidesz-KDNP,

ha ilyen összegek (a 10 + 12 ezer forint havi 1800 fointot jelent egy év alatt) ennyire sokat jelentenek nagyon sok nyugdíjas életében.

A szépkorúak nyilván akkor is örülnének a plusz juttatásnak, ha jelentősen több lenne a havi nyugdíjuk, mint most. Csak akkor talán nem tüzifát, vagy a napi betevőt vennék belőle, hanem csokit az unokának. 

Mert szerintem "az idősek iránti tisztelet jele" sokkal inkább a tisztes megélhetést biztosító nyugdíj, mint az egyszeri éves juttatás. Véletlenül pont választás előtt egy évvel, illetve most, néhány hónappal...