Tesztelje le magát: 6 közkeletű mozaikszó, de tudja-e, hogy mit jelentenek?

Egy próbát megér. :)

1. BMW

Béemvé, Bömös, Bömbi, Bömbicsek (na jó, utóbbit még nem hallottam, csak kicsit túltoltam a becézgetést). Amellett, hogy egy kiváló autó, tulajdonosainak egy bizonyos rétege miatt hazánkban (nem egészen alaptalanul) olyan sztereotípiákra épülő élcek tárgya, mint, hogy

"ha feleslegesnek érzed magadad, gondolj arra az emberre, aki az irányjelzőt beszereli a BMW-kbe." 

De mit takar a három betű? Hát ezt:

Bayerische Motoren Werke AG, magyarul Bajor Motorgyár Rt. 

A müncheni székhelyű cég elődjét, a Rapp Motorenwerke GmbH-t (kft.-t) Karl Rapp alapította 1913-ban, majd 4 évvel később BMW-re változtatták a nevüket.

2. ABS

Ilyen cucc van a BMW-kben is. A többség vélhetően jól tudja, hogy a fékkel van összefüggésben. 

Valóban, a mozaikszó feloldása Anti-lock Braking System, ami magyarul annyit tesz, hogy blokkolásgátló fékrendszer.

Ez egy olyan aktív biztonsági eszköz, amely megvédi, illetve megakadályozza az autó megcsúszását erőteljes fékezés esetén, továbbá segít a fékezendő gépjármű egyenesen tartásában.

A rendszer lényege, hogy a kerekek szenzorain keresztül érzékeli a kerekek blokkolását, a másodperc tört részének idejére kiiktatva a fékezést.

Működőképes elektronikus vezérlésű blokkolásgátlót 1964-ben építettek be először kísérleti Mercedesekbe, de a rengeteg elektromos építőelemből álló készülék még nem volt elég strapabíró és megbízható az autóba történő szériaszerű beépítéshez. Végül a Bosch oldotta meg a feladatot, elsőként 1978-ban lehetett ABS-t rendelni a W116-os Mercedes S-osztályba.

3. Hi-FI

Ez ma már egy kicsit kikopóban lévő szó, de amikor én még fiatal(abb) voltam, rohadtul volt súlya, ha egy háztartásban dübörgött a "Hifi."

Hi-FI, mint High Fidelity. Ez egy szabványt jelent, amely a reprodukált hang vagy kép magas minőségét garantálja. 

1973-ban a Német Szabványügyi Hivatal (DIN) a DIN 45500 nevű szabványban fektette le a minimális követelményeket a frekvenciamenet, a torzítás, a zaj és egyéb hibákra vonatkozóan.

4. SMS

Írok egy SMS-t; dobj légyszi egy SMS-t; a szolgáltató már megint küldött egy SMS-t. 

Hogy mire való az SMS, azt mindenki tudja. De mit takar a mozaikszó? Nem túl bonyolult, és aki tud valamennyire angolul, akár rá is jöhet, hogy:

Short Message Service. 

A Wikipedia vonatkozó szócikke szerint

az 1990-es évek közepén a Westel mobilszolgáltató a "GSM távirat" kifejezéssel illette SMS szolgáltatását.

Az SMS-t eredetileg 1985-ben a GSM szabványok között definiálták, egy üzenettel 160 karaktert lehetett elküldeni. Ami nem sok, de Deutsch Tamás már ennyiben is tud igazán prosztó lenni, szóval minden relatív.  

Ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy ha egy évszázada mondta volna valaki, hogy dobj egy SMS-t, lehet, hogy csúnya vége lett volna. 

Mert, hogy az SMS akkoriban azt jelentette, hogy Seiner Majestät Schiff, vagyis Őfelsége hajója.

A Német Császári Hadiflottában, illetve az Osztrák–Magyar Monarchia tengerészeténél a hajók neve előtt állt ez a rövidítés.

5. GPS

Néhány évtizede még a térképpel tájékozódtunk, térképpel találtunk oda, ahova, és térképpel tévedtünk el.

Bár elkavarodni GPS-szel is el lehet, kétségtelenül hatalmas segítséget jelent az autósoknak (gyalogosok, túrázók, bringások is használhatják) a Global Positioning System, vagyis a Globális Helymeghatározó Rendszer. 

Ez egy olyan, az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma által kifejlesztett globális műholdas navigációs rendszer, amit 20 ezer kilométer magasságban keringő, 24 műholdból álló flotta alkot. 

A mai GPS rendszer alapjait 1973-ban fektették le.

6. HD

Közeledik a karácsony, szabályosan öntik ránk a 0 % THM-es hiteleket. Ilyenkor pedig amolyan újkori hungarikumként a magyar ember megveszi a lapos tévét, ami ma már mindenképpen HD.

De mit takar a HD, amikor apjuk azt mondja, hogy

"anyus, gyere veszünk egy HD tévét!"?

HD = High-Definition = nagy felbontású. Nagyon magyarul tehát: NF tévék.

Boldog karácsonyt, rövid fékutat, pontos tájékozódást, jó tévéket kívánok mindenkinek!