Ugrik a falu támogatása, ha a polgármester szóba áll Vonával?

A számok nem hazudnak.

Merthogy pénzosztó kegyúrok lettek a Fidesz helyi „erős emberei” és az uniós pályázatok elmúlt hónapokban kihirdetett kedvezményezettjeinek listája világos választ ad arra is: mely települések, mely polgármesterek „állnak jól” ezeknél az újdonat pénzosztóknál.

Somogyban maradva, nemrég azt tudhattuk meg az ottani „erős embertől”, hogy „Siófok milliárdos város”, hiszen egymilliárd forintnál is több pályázati támogatás jutott a balatoni fővárosnak az uniós Terület-és településfejlesztési Operatív Programból (TOP). Csakhogy Potocskáné Kőrösi Anita siófoki alpolgármester (a Jobbik képviselőjelöltje Somogy 4-es választókerületében) vette a fáradtságot és a választókerület mind a hetvenegy településének támogatási adatait kigyűjtötte, összehasonlította. „A számok nem hazudnak – bocsátja előre Potocskáné Kőrösi Anita. – Az egy lakosra jutó támogatási összeg fejezi ki talán a legjobban, hogy valójában melyik település is nyertese az uniós pályázatnak és melyik nem. Nos, ez alapján a mi választókerületünkben Igal városa járt a legjobban (Magyarország egyik legkisebb városában mindössze 1444-en élnek – a szerző), hiszen több, mint 560 ezer forint TOP-os támogatás jut minden igali lakosra. Ezzel szemben ha a 25 ezres lélekszámú Siófok 1,3 milliárdos támogatását egy főre vetítjük, akkor ennek csupán a tizede, 50 ezer forint esik egy siófoki lakosra. Persze, Igal fideszes vezetésű település, akár csak Ságvár, mely 1900 lakosú községként is odafért a választókerületi települések képzeletbeli dobogójára az egy főre jutó közel félmilliós támogatással. S néhány jelentősebb, tehát ezer fősnél nagyobb, de független vezetésű község egy főre eső elnyert támogatása a választókerületben, a szeptemberi TOP-adatok alapján: Balatonendréd 7 ezer, Taszár 3 ezer, Balatonvilágos nulla forint… Megdöbbentő számok, bár talán annyira nem meglepőek 2017 Magyarországán...”

„Ez puszta matematika – reagál Lengyel Róbert független siófoki polgármester. – A kormánypárti parlamenti képviselő természetesen az ő olvasatában legjobban hangzó számot hangsúlyozza (Siófok tehát e szerint milliárdos város, de azt már én teszem hozzá halkan: Balatonföldvár is, 2300 lakossal, de fideszes polgármesterrel…), mi meg egy másik szempontot vizsgáltunk. Az elnyert pénzt megköszönjük, örülünk, hogy lesz ipari parkunk és megoldhatjuk a csapadékvíz-elvezetési problémákat, de mi úgy számolunk: járhattunk volna jobban is, ha az egy főre jutó támogatási összegeket hasonlítjuk össze”.

Tetszettek volna jobban pályázni – amikor a siófoki polgármester hangot adott elégedetlenségének, ezzel vágtak vissza neki fideszes oldalról. „Ez álságos magyarázat – így Lengyel. – Hiszen ahogyan más térségekben, úgy nálunk is éppen az országgyűlési képviselő tájékoztatott bennünket, mire érdemes pályázni, és mire nem. Abban valóban nyertünk is. A parlamenti képviselők mifelénk és az országban másutt is összeültek és lobbierejükhöz mérten „felosztották” az uniós pénzeket, ezeket az egyébként a megállítandó Brüsszelből érkező milliókat”.

Éppen az a baj, hogy így dől el súlyos milliárdok sorsa – jegyzi meg a siófoki városvezető, aki elnökli a Magyar Polgármesterek Közösségét (MPK).

„A pályázati pénzosztás láttán tehát nem az a megoldás, hogy fideszes polgármestert kell választani, sem az, hogy jóban kell lenni a pénzosztókkal, hanem ennek az országnak a működését kell alapjaiban megváltoztatni

– a jövő évi választáson. A rendszerváltáskor aligha tűzte ki bárki is azt a célt, hogy újra a párthovatartozás írjon felül mindent...”

Márpedig mostanság erről beszélnek polgármesterek, más politikusok, közéleti szereplők országszerte – már persze a „nemfideszesek”. Gémesi György gödöllői polgármester, egy másik önkormányzati érdekvédelmi szervezet elnöke régóta hangoztatja: „forráshoz ma úgy lehet hozzájutni, ha az adott település jóban van a térség kormánypárti erős emberével, jellemzően országgyűlési képviselőjével”. Szabó Loránd, Dombóvár baloldali polgármestere (amint azt megírta az Alfahír), feljelentette a Tolna Megyei Közgyűlés fideszes elnökét a városa számára hátrányos unióstámogatás-elosztás miatt. De vannak az Alfahírnek gyűjtései Veszprém, vagy éppen Jász-Nagykun-Szolnok megyei választókerületek TOP-os pályázatnyerteseiről is: a balatonfüredi 2-es választókerületben a fideszes vezetésű Balatonalmádi járt a legjobban, alig megelőzve Balatonakarattyát, ahol Matolcsy György MNB-elnök exfelesége, Matolcsy Gyöngyi a polgármester, a szolnoki 4-esben pedig példának okáért a 655 lakosú Kétpó vitte el a pálmát, e kis falu nemcsak fideszes vezetésű, hanem ott él a térség fideszes országgyűlési képviselője is…

S a végére Juhász Béla, a Pest megyei Sződliget polgármesterének (az ellenzéki Együtt egyik alapítója) minapi nyilatkozata a Népszavának:

„Az utóbbi egy évben már az is elvárás, hogy a térség országgyűlési képviselőjének támogató levelét csatolja a település a pályázati anyagok mellé, ha nyerni akar”…