Török Gábor is a kettős mércére hívta fel a figyelmet

Mi lett volna, ha...

Bár Török Gábor nem mondja ki, csak sejteti, hogy magát egykor a demokrácia és polgári társadalom élharcosakén definiáló Fidesz mekkora változáson ment keresztül kormányzása alatt. 

„Érdemes átgondolni, hogy vajon hogyan reagált volna a Fidesz, ha 2009-ben az MSZP-kormány idején születik egy hasonló döntés a Fidesz plakátszerződéseivel és a költségvetési támogatásával kapcsolatban...”

Valószínűleg telekürtölte volna még a nemzetközi sajtót is azzal, hogy a fiatal demokratákat próbálják ellehetetleníteni, és a demokratikus intézményrendszer felszámolását rótta volna fel a szocialista kormányzatnak.

Csakhogy Vona Gábor szavait idézve időközben a fiatal, lánglelkű demokratákból kiégett kommunisták lettek, akik annyit harcoltak ellenük, hogy olyanokká váltak, mint ők. A Fidesznek nem sikerült megreformálnia se a politikát, se a társadalmat. A kudarc végül oda vezetett, hogy a tanult minták alapján folytatták a kormányzásukat, ami szavakban a nemzeti együttműködés, tettekben a megfélemlítés és ellehetetlenítés rendszerét hozta magával.

A bejegyzés alatti kommentek azt boncolgatják, hogy a Fidesz taktikája hibás, hiszen azáltal, hogy a Jobbikot ilyen eszközökkel támadja, valójában csak szimpátiát ébreszt a párt felé még azokban is, akik egyébként nem támogatják azt. Az értetlenkedés legfőbb okaként az tűnik fel, hogy miért folyamodik egyáltalán ilyen eszközökhöz a kormánypárt, ha közvélemény-kutatásai szerint az ellenzéki párt nemhogy erősödne, de még veszített is népszerűségéből. Török Gábor válaszában csak ennyit ír:

„De a nagyok sem tévedhetnek.”

Hogy ez alatt mit ért, mindenki döntse el maga. Csak annyit fűznék hozzá, hogy 1998-ban a közvélemény-kutatók alá, 2004-ben fölé becsülték a Fideszt. És őszintén, egy ilyen rendszerben ki meri alábecsülni a kormánypártokat?

Kérdésessé vált, hogy a Jobbik el tud-e indulni a jövő évi választásokon

A Jobbik frakcióvezetője a rendszerváltás utáni időszak legmélyebb politikai helyzeteként értékelte a történteket. Azt írták, hogy az ellenőrzéséről szóló jelentéstervezetet megküldték észrevételezésre a Jobbiknak. Az ÁSZ törvényi felhatalmazás alapján az év második félévében is folytatja a pártok és a költségvetési támogatásban részesülő pártalapítványok gazdálkodásának ellenőrzését.