Micsoda rombolás! Már nemcsak az orvosok és a betegek, hanem az intézmények is menekülnek az állami egészségügyből

"Bár érthető a Semmelweis Egyetem megoldása, de nem ez az egészségügy jövője itthon"

Lukács László György szerint az intézmény terve jól mutatja, micsoda rombolás zajlott az állami egészségügyben, és sikerült arra a szintre juttatni az állami ellátást, hogy már az állami intézmények is saját maguk alternatívájaként magánklinikát indítanak.

Hiába a figyelmeztetés! Újabb példa a szétszakadó magyar egészségügyre

Folytatódik hazánkban egy második egészségügy kialakulása, ahol a szolgáltatásokhoz való hozzáférés pusztán a páciensek pénztárcájától függ. Azonban a magánszektor szükségszerűen elszívja a munkaerőt az állami szférától is, és amíg ezt nem szabályozza a kormányzat, egyre több magyar állampolgár számára jelent majd problémát a szolgáltatás elérése.

"Nemcsak az orvosok, a betegek, de az intézmények is menekülnek a magánegészségügy felé, ami óriási egyenlőtlenségeket fog szülni hosszútávon az ellátásban. Ezt nem szabad engedni"

- fogalmazott.

A magyar egészségügy szétszakadását két jól látható folyamat segíti elő:

  • nem finanszírozzák megfelelően a központi költségvetésből az intézményeket, nem adnak annyi pénzt, amiből fenntartható a működésük,
  • ahhoz, hogy a dolgozók több pénzhez juthassanak és az intézmény kötelékében, illetve a pályán maradjanak, muszáj más bevételforrás felé nyitni.

"Bár érthető a Semmelweis Egyetem megoldása, de nem ez az egészségügy jövője itthon"

- jelentette ki Lukács László György.

A Jobbik olyan állami fenntartású állami egészségügyi rendszert szeretne megteremteni, ahol magas színvonalon végzik a munkájukat az intézmények, és ahol nem kell másod-, harmadállást vállalni egy orvosnak, ápolónak sem, mert egy munkahelyből tisztességesen meg tud élni.

"Nem abban hiszünk, hogy a jobb ellátás érdekében a betegeknek a magánellátások felé kell menniük, hanem olyan állapotot akarunk teremteni, ahol az állami ellátásban mindenki a legjobb szolgáltatáshoz fér hozzá"

- hangsúlyozta.

Ehhez Lukács László György szerint több, és az intézmények feladatát is figyelembe vevő finanszírozásra van szükség. Ezért a párt az egészségügyre fordított közkiadások minimum 2 százalékos GDP arányos emelését tervezi, illetve az érdemi béremelést is magában foglaló, a kiszámíthatóságot biztosító életpályamodellt fognak bevezetni az orvosok és a szakdolgozók számára.

Hosszútávon pedig a Bérunióval fognak a nyugati bérszínvonalhoz felzárkózni a magyar egészségügyi bérek.

Rákérdeztünk az egyre jelentősebb magánszektorra is:

"a Jobbik tiszteletben tartja a már kialakult magán egészségügyi szolgáltatást, de abban érdekelt, hogy az állami egészségügy fejlődjön, erősödjön, amit a társadalombiztosításra épülő szolidaritási elven kíván működtetni"

- válaszolta a szakpolitikus.

A Jobbik Orbán Viktorral ellentétben, nem tönkre akarja tenni az egészségügyet, hogy egyre többen otthagyják az államilag finanszírozott szektort, és erőn felül vállaljanak magán egészségügyi kiadásokat, hanem erős állami ellátást fog szervezni,

"mert szemben Viktorral mi nem sajnáljuk a pénzt az egészségügyre"

- tette hozzá Lukács László György.