Az EU jogi lépéseket javasol Orbán vejének közbeszerzései miatt

Súlyos szabálytalanságokat tárt fel az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) az Elios Innovatív Zrt. által 2011 és 2015 között elnyert, uniós pénzügyi forrásokat felhasználó közbeszerzésekkel kapcsolatban – írja az Index a Wall Street Journal (WSJ) értesülésére hivatkozva. Az Elios korábban Orbán Viktor miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak volt cége 2015-ig.

A WSJ úgy tudja, a hivatal már megküldte a jelentését a magyar ügyészségnek, és azt javasolja, hogy tegyenek jogi lépéseket.

Az OLAF harmincöt 2011 és 2015 közötti közbeszerzést vizsgált a kétéves nyomozása során. Nemcsak szabálytalanságokra, hanem összeférhetetlenségre is bukkant, a WSJ kérdésére elmondták:

Hamar Endre, az Elios egykori tulajdonosának cége, a Sistrade úgy vett részt egyes pályázatok előkészítésében az önkormányzatok részéről, hogy Hamar közben az Eliosban is tulajdonos volt. Az Elios az EU-s pénzekből a magyar települések közvilágítását modernizálta.

Az Európai Bizottság a WSJ-vel közölte: ki fogják értékelni az OLAF-jelentést, majd megvitatják az ügyet a magyar kormánnyal, mielőtt döntenének a konkrét lépésekről. Az OLAF a Bizottságnak azt javasolja:

kérje vissza a projektekre elköltött 40 millió eurót.