Londonban petíciót indítottak a női dolgozók védelméért

A brit kormányhoz címzett petíció megfogalmazója, Sophie Yates Lu elmondta, "megdöbbent", amikor tudomására jutott, hogy a brit üzletemberektől és politikusoktól hemzsegő rendezvényt szervező Presidents Clubot nem terheli jogi felelősség az esten történtekért.

A jótékonysági alapítvány nem sokkal azután jelentette be megszűnését, hogy a Financial Times című lap egyik újságírója, Madison Marriage, aki egy kolléganőjével együtt a hoszteszek közé beépülve vett részt az esten, szerdán megjelent írásában részletesen beszámolt az ott történetekről.

"Minden nőnek megmondták, hogy szűkre szabott fekete ruhában, hozzá illő alsóneműben és magas sarkú cipőben kell lennie. Az afterpartin a hoszteszek egy részét, akik között diákok is voltak, fogdosták, szexuálisan zaklatták és ajánlatokat tettek nekik"

- számolt be Marriage. A 130 hosztesszel titoktartási megállapodást írattak alá az est kezdetén.

Yates Lu petíciójában arra kéri Amber Rudd brit belügyminisztert, hogy biztosítson jogi védelmet a női alkalmazottaknak az ügyfelek és vendégek részéről érkező szexuális zaklatásokkal szemben. 

A Presidents Club múlt csütörtöki vacsoraestjének és aukciójának - amely több mint 30 éves múltra tekint vissza és ez idő alatt 20 millió fonttal támogatta a gyermekeket segítő különböző jótékonysági szervezetek munkáját -, a londoni Dorchester Hotel adott otthont. A résztvevők többek között egy Boris Johnson külügyminiszterrel közös ebédre, egy londoni sztriptízklubban teendő látogatásra és "feleségfelturbózó" plasztikai műtétre licitálhattak. Johnson nevét azóta tisztázták: a külügyminiszternek nem volt köze a rendezvényhez, és nem vesz részt a meghirdetett ebéden sem. 

David Meller üzletember azonban, aki az est egyik szervezője volt, lemondott az oktatási minisztérium igazgatóságában betöltött pozíciójáról. Ugyancsak kellemetlen helyzetbe került az estély miatt Nadhim Zahawi család- és ifjúságügyekért felelős miniszter, aki elmondása szerint rövid ideig tartózkodott csupán a rendezvényen, mert "kényelmetlenül" érezte magát, noha nem volt szemtanúja semmilyen incidensnek. "Egyértelműen elítélem ezt a fajta viselkedést. Az estről megjelent beszámoló rettenetes. Soha többé nem veszek részt csak férfiak számára meghirdetett fogadáson" - írta Zahawi szerdán a Twitteren. 

A jelenleg Davosban tartózkodó Theresa May brit miniszterelnök elfogadta Zahawi magyarázkodását, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy "megdöbbentették" a történtek. Mind fogalmazott: "azt hittem, hogy a nőkkel való ilyesfajta viselkedés, a nők tárgyiasítása olyasvalami, amit már magunk mögött hagytunk".

A Presidents Club azt is bejelentette, hogy gyermekeket segítő szervezetek között osztja szét még megmaradt adományait, ám néhány intézmény, köztük a világhírű londoni Great Ormond Street Gyermekkórház már jelezte, hogy nem kér a klub támogatásából és az eddig felajánlott összegeket is visszafizeti. 

A Dorchester Hotel és a hoszteszeket biztosító Artista ügynökség is jelezte, hogy minden esetlegesen felmerülő panaszt ki fog vizsgálni.