Továbbra sem tudni, bekebelezi-e Andy Vajna a paksi rádiót

Fortuna kegyeire bízva.

Ahogy arról portálunk többször is beszámolt, Andy Vajna filmügyi kormánybiztos még 2017-ben megkezdte az országos rádiófrekvenciák begyűjtését saját médiája számára.

Mint írtuk, a folyamat lényege, hogy a Médiatanács formai hibákra, apró pontatlanságokra hivatkozva sorra zárja ki a pályázatokról az eddig biztos pozíciónak örvendő rádiókat, hogy a frekvenciákat olyan cégeknek játssza át, melyeknek jellemzően nincs rádiózási tapasztalata, s melyek utána leszerződnek a Rádió 1-gyel, mint szolgáltatóval.

Így a helyi hírek és az ellenzéki vélemények garantáltan háttérbe szorulnak, a helyi vállalkozók pedig elveszíthetik egyetlen hirdetési lehetőségüket. A siker érdekében ráadásul Vajna sem rest néha leutazni megpuhítani az önkormányzatokat, nehogy keresztbe tegyenek a terjeszkedésnek.

A fideszes médiabirodalom egyik áldozata a paksi Fortuna Rádió lehet, mely lassan két éve hiába küzd az igazáért, a Fővárosi Bíróság másodszorra is elutasította az adó fellebbezését frekvencia ügyben, így továbbra is csak ideiglenes műsorszórási engedéllyel rendelkezik.

A Telepaksnak Strasszer Andrea ügyvezető arról számolt be, hogy 2016 novemberében kellett beadni a Paks 96.3 MHz-re a frekvenciapályázatot. A frekvencián működő Fortuna rádió arra számított, hogy 2017 tavaszán már az új pályázat szerinti, megújult műsorstruktúrával szórakoztathatja, informálhatja a hallgatókat. Ezzel szemben 2017 áprilisában a paksi frekvenciára kiírt pályázatot - nyertes hirdetése nélkül - lezárta a Médiatanács.

A működtető Rádió 96.3 Kft. fellebbezett a döntés ellen, ám ezt formai hiányosságra hivatkozva elutasította a Fővárosi Bíróság.

Strasszer kiemelte: a másodfokon eljáró Törvényszék érdemi elbírálásra szólította föl a Fővárosi Bíróságot, az viszont ennek ellenére tartotta magát az eredeti határozatához, és újra elutasította a rádió fellebbezését.

A Médiatanács eközben decemberben arról tájékoztatta a Fortuna Rádiót, hogy a paksi frekvenciára rajtuk kívül pályázó, tamási székhelyű Hullám Média Kft. - a Médiatanács korábbi tájékoztatásával szemben - még mindig versenyben van, mivel ők is fellebbeztek a döntés ellen. Az ő fellebbezésüket még ebben a hónapban nyíltan tárgyalják.

A Fortuna ügyvezetője elmondta: a bizonytalanság labilissá teszi az 1995-ben indult rádió működését, és elképzelhető, hogy nem fogják tudni garantálni a nonstop adást.

Andy Vajna a vidéki rádiós piacot is behörcsögöli fideszes gazdáinak

Egy médiaszabályozási kiskapunak köszönhetően hamarosan minden frekvencián a Vajna-kézben lévő Rádió 1 duruzsolhat a fülünkbe, ha akarjuk, ha nem. A kis gömböc strómancégeken keresztül golyózza ki az akár több évtizedes múltra visszatekintő helyi rádiókat megszokott frekvenciáiról, a Médiatanács pedig minden bürokratikus eszközt latba vetve asszisztál a folyamathoz - írja a 444.