Ezt a sebet be kell varrni! Már annak is két éve, hogy minden vádlottat felmentettek a vörösiszap-perben

Vajon lesz itt még valaha a társadalom igazságérzetét tükröző ítélet?

Pontosan két évvel ezelőtt, 2016. január 28-án a Veszprémi Törvényszék bűncselekmény hiányában felmentette a vörösiszap-per mind a tizenöt vádlottját a halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, a gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, továbbá a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése vádja alól. Álláspontjuk szerint ugyanis a katasztrófa oka "altalaj eredetű stabilitásvesztés" volt, ami miatt a töltés tönkrement.

Ezt egyébként a Győri Ítélőtábla 2017. február 6-án hatályon kívül helyezte, arra hivatkozva, hogy a felmentő ítélet "nem elégséges, hiányos, nem alkalmas" arra, hogy azt el lehessen fogadni, és részben meg is állapította a veszprémiek elfogultságát.

Az Ítélőtábla többek között azzal indokolt, kifogásolható, hogy az eljárás során nem a szakértő foglalta össze a szakmai véleményezést, hanem a bíró vonta le a következtetéseket.

Tavaly decemberben aztán ismét megkezdődött a vörösiszap-per elsőfokú tárgyalása, de most már a Győri Törvényszéken.

"Telnek az évek, de az igazsághoz nem jutunk közelebb. Több mint hét éve történt a katasztrófa. Vajon lesz itt még valaha a társadalom igazságérzetét tükröző ítélet? Mit üzen az igazságszolgáltatás az áldozatok hozzátartozóinak, mit üzen a veszélyes üzemek irányítóinak? A kérdés költői. Ezt a sebet be kell varrni, a pénzhajhász felelőtlenség nem emelkedhet jogerőre. A Jobbik kormányra kerülve mindent megtesz a szennyező fizet elv érvényesüléséért"

- fogalmazott az évforduló kapcsán lapunknak Kepli Lajos, a vörösiszap-katasztrófa okait vizsgáló parlamenti bizottság jobbikos elnöke.

Mint ismert, ez a testület az egyetlen, amely eddig konkrétan megnevezett felelősöket, a MAL Zrt. vezetőinek, tulajdonosainak személyében, a vizsgálóbizottság jelentését pedig el is fogadta a parlament.

Ha lehet ilyet mondani, egy pozitívum azért mégis akad, ha ugyanis a Mal Zrt. vörösiszap-tározójának X-es kazettájának a fala nem délben, 12 óra 4 perckor szakad át, és önti el több százezer köbméter erősen maró hatású lúgos zagy Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely települések mélyebben fekvő részeit, hanem éjszaka lepi meg az áradat az embereket, akkor most nem 10 halálos áldozatról beszélnénk.