A kamupártok köszönik a Fidesznek: Mintegy 250 politikai alakulat indulhat a választáson

Mint emlékezetes, az ellenzék legerősebb pártja, a Jobbik már régóta sürgeti, hogy a magyar törvényhozás vágjon rendet az állami pénzen hizlalt kamupártok átláthatatlan dzsungelében, de a Fidesz-kormány eddig füle botját sem mozdította a javaslatokra, hiszen

a kormánypártnak taktikai okokból nagyon is jól jön, hogy ennyi, a hatalmára valódi veszélyt semmilyen formában nem jelentő politikai álformáció sündörög a választók körül, hisz aki rájuk szavaz, az addig sem az egyetlen esélyes kihívót támogatja.

Így fordulhat elő az a helyzet, hogy az 1990-es évek első fele óta példátlan pártalapítási dömping következtében az Országos Bírósági Hivatal (OBH) nyilvántartásában csaknem 250 jogerősen bejegyzett párt szerepel, ez a szám ráadásul még nőhet is, mivel a bíróságok a jogerőt utólag állapítják meg.

Az OBH adatai szerint tavaly 70 pártot, míg 2018-ban eddig kettőt jegyeztek be jogerősen.

A 2014-es országgyűlési választás óta 116 pártot jegyeztek be a bíróságokon, és ebből eddig csak egyet töröltek a nyilvántartás szerint.

A négy évvel ezelőtti választások után "mindössze" 630 millió forintot nem lehetett behajtani a kamupártokon.

Az országgyűlési választáson induló pártok számára nemcsak a parlamentbe jutás miatt fontos a jelöltállítás, hanem azért is, mert a pártként bejegyzett társadalmi szervezetek csak akkor működhetnek a továbbiakban pártként, ha el tudnak indulni a választáson, tehát ha jelöltjeik felkerülnek a szavazólapokra.

A pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló 1989. évi törvény ugyanis kimondja: a bíróság az ügyészség indítványára - a párt egyesületként való további működésének érintetlenül hagyásával - megállapítja a párt működésének megszűnését, ha a párt egymást követő két általános országgyűlési képviselői választáson nem állít jelöltet.

Szeretne pár százmilliót zsebre tenni? Alapítson pártot!

Az elmúlt évtizedek egyik sokat idézet kijelentése, hogy Magyarország következmények nélküli ország. Bár sokan használtuk már ezt a megállapítást, idővel kiderült, hogy nem igaz. Mindennek van következménye, ha nem is látjuk azt, vagy legalábbis nem azonnal. Vegyünk egy példát: a kamupártokat.HaszonlesőkA Fidesz az előző választások előtt módosította a választási kampány finanszírozásának szabályozását.