Leláncolták a betegkocsikat a siófoki sürgősségin

Már a kerekesszékeket is lopják, avagy ez még nem a heti két kötelező pozitív hír egyike.

Leláncolták a betegek ülőkocsijait a siófoki kórház sürgősségi osztályán – számolt be Facebook-oldalán a hazai egészségügy egy újabb furcsaságáról szombaton Potocskáné Kőrösi Anita, Somogy megye 4-es választókerületének jobbikos képviselőjelöltje, a párt helyi elnöke.

"A sürgősségi ellátáson a kerekesszékek speciális érmével „működnek”. Ismétlem, a Sürgősségin!"

– írta Siófok főállású alpolgármestere. Potocskáné Kőrösi Anita megdöbbenten szembesült vele, hogy sem a mentősök, sem a beteg hozzátartozójukkal érkezők nem tudják csak úgy beleültetni a kerekesszékbe az ellátásra szorulót, mert az ülőkocsik lopásbiztosan le vannak láncolva.

Nemcsak a siófoki alpolgármester, hanem az Alfahír által elért siófoki mentős is meglepődött, azt állította, hogy őket sem tájékoztatta a kórház előzetesen, hogy innentől csak egy speciális, a sürgősségi ellátó portáján beszerezhető biléta behelyezése után tudják használni a betegkocsikat. "Miért nehezítjük tovább az egészségügyi ellátást? Segítségnyújtó eszközt leláncolni?" – kérdezte a neve elhallgatását kérő mentős. „Ott, ahova az ember azért megy, mert azonnali ellátásra van szüksége, ahol másodpercek is számítanak – írja Facebook-bejegyzésében a siófoki jobbikos képviselőjelölt. – Képzeljük el azt a szituációt, hogy a mentőápoló befut egy kerekesszékért és majd nekiáll kotorászni a zsebében az érméért. A hozzátartozó meg vigye a beteget az ölében vagy keressen olyan kerekesszéket, amit szabadon használhat.

Hol élünk? Ez a betegbarát egészségügy? A beteg már csak egy termék, amit bevásárlókocsikban tologatnak?” Élénk érdeklődést váltott ki Potocskáné Kőrösi Anita szombat reggeli posztja, számos hozzászólás érkezett, ezekből kiviláglik az is, hogy a bennfentesek szerint egyértelműen a lopások megakadályozása lehetett a cél az ülőkocsik leláncolásával. A hozzászólásokból idézünk:

„Az ülőkocsikról még annyit, hogy amikor nincs mibe beleültesse a pácienst a hozzátartozó vagy a mentős, az azért van, mert az emberek szó nélkül belépnek és elviszik a kórház egyéb területeire, a betegkísérő futkoshat ülőkocsiért, keresheti az egész kórházban, mert nincs miben eljuttatnia a beteget a különböző vizsgálatokra...”

„Csak mert egyes emberek ellopnák! Így legalább van!!”

„Azért azt tegyük hozzá, van olyan hozzá tartozó is, aki simán berakja a csomagtartóba az
ülőkocsit”.

„A kerekes székek a tolvaj magyar és tolvaj nem magyar emberek miatt vannak összeláncolva, ugyanis ha nem lennének lelakatolva az érkező sérülteknek nem lenne mibe bele ülni, mert bizony a kórházi kerekes székeket is ellopják! Ahogy a wc-lehúzót, a kilincset, a wc-pumpát de még a lábtörlőt is.”

Maga a kórházvezetés is arról tájékoztatta egyébként értesülésünk szerint a siófoki alpolgármestert, hogy az „elhagyott” betegkocsikat a kórház területén kellett eddig összeszedni, amíg a bilétás rendszert be nem vezették.

Az pedig, hogy „szétolvasták” néhány óra alatt Potocskáné bejegyzését, azt is mutatja: a magyar ember élénken érdeklődik az egészségügyi témák iránt, vagyis nem csak Sorossal, meg a migránsokkal lehet felkelteni az érdeklődését. De fájdalom, ez még nem a hazai kórházak számára előírt heti két kötelező pozitív hír egyike...

A hozzászólás-áradatra reagálva Potocskáné Kőrösi Anita ezt írta szombaton délután:

„...Három évvel ezelőtt édesapámnál kiújult a daganatos betegség... Mivel eleinte rendszeresen vittem katétercserére, mindig a kórházi kerekesszéket használtam arra, hogy felvigyem az osztályra. Ott volt az ajtóban, szabadon használhattam. Ezért hálás is voltam, különben nem tudom, hogyan oldottam volna meg egyedül. Igen, ez valóban a mentősök bejárata mellett van, de engem szívenszúrt. Mikor édesapám 2015 augusztusában elhunyt, hálás köszönetet mondtam mind az ellátó orvosainak, mind az ápolóknak, hogy segítettek eme szörnyű betegség alatt. Akik kiforgatják a szavaimat és vagdalkoznak, kívánom nekik, hogy soha ne kelljen átélniük azt, hogy tehetetlenül állnak, ott az ajtóban...”