Legyen minden postán kitölthető a béruniós aláírásgyűjtő ív! - A Magyar Posta segítségét kéri a Jobbik

Levélben fordultak a vezérigazgatóhoz.

Jean-Claude Juncker és Emmanuel Macron kijelentéseire, valamint a göteborgi nyilatkozatra utalva Gyöngyösi kiemelte, hogy már az Európai Unióban is folyamatosan a bérek felzárkóztatásáról beszélnek.

A Jobbik képviselője kiemelte: itthon a Fideszt kivéve minden párt a bérek felzárkóztatásával kampányol, még amellett is, hogy kínosan kerülik a nemzeti párt ártal életre hívott béruniós kezdeményezés említését.

A jobbikos honatya szerint az is beszédes, hogy már a multik is béremelésbe kezdtek Magyarországon, ami azonban "drámaivá teszi" a versenysféra és a közszféra közötti bérfeszültséget.

"Látható, hogy jelenleg egy Lidl-dolgozó - a béremeléseket követően - három-négyszer többet keres, mint egy szakképzett ápoló"

- fogalmazott Gyöngyösi, majd hozzátette:

a különbségek a kereskedelmen belül is érzékelhetők, a kisebb vidéki bolthálózatok kárára.

Mint elmondta: a Coop például képtelen lépést tartani a multik béremelési hullámával, az állam pedig sem őket, sem a többi láncot, vagy a közszféra dolgozóit nem segíti ki ebben a nehéz helyzetben. Kiemelte:

"a kormány csak látszatintézkedéseket hajt végre, kampányol, kommunikációs szinten adja el a magyar gazdasági csodát, amiből azonban semmi sem látszik".

Gyöngyösi szerint ezzel a kormány megszégyeníti a magyar munkavállalókat, míg az, hogy a bérkérdést sikerült a figyelem középpontjába állítani, a Jobbik sikere, melyhez "szakszervezetek tömkelege csatlakozik".

Felidézte:

csak az elmúlt két hétben Romániában, Horvátországban, Szlovéniában és Bulgáriában csatlakoztak munkajogi érdekvédő csoportok a béruniós kezdeményezés mellé.

Újabb siker: a „bolgár Szolidaritás" is a Bérunió mellé állt

Újabb szakszervezeti konföderáció állt ki a Bérunió ügye mellett. A múlt héten a kezdeményezés polgári kampánybizottságának képviselői Szófiában jártak, ahol a három évtizedes múltra visszatekintő jobboldali, konzervatív értékrendű Podkrepa szakszervezet elnökével, Dimitar Manolovval tárgyaltak. Manolov a tárgyalások során örömét fejezte ki, hogy létrejött a Bérunió kezdeményezése, egyúttal leszögezte, 150 ezres tagságuk aláírásával is támogatni fogja azt.

"Magyarországon a kormány egyedül maradt az elhibázott gazdaságpolitikájával, ami az olcsó munkaerőre és az olcsó munkabérekre épül"

- fejtette ki Gyöngyösi, aki szerint a Fidesz modelljét csak megfélemlített "vazallus szakszervezetek" támogatják. Hozzátette:

"Egyedül a Jobbik rendelkezik átfogó stratégiával, koncepcióval, programmal és cselekvési tervvel a bérek fölzárkóztatásával kapcsolatban."

A pártja által útjára indított béruniót sikeresnek nevezte, és arra kérte Illés Zoltánt, a Magyar Posta vezérigazgatóját, hogy ahogy azt az európai kisebbségek jogaiért síkra szálló Minority Safepack esetében is tették, csatlakozzanak a bérunió ügyéhez, és

biztosítsák, hogy az egyenlő munkáért egyenlő bért követelő polgári kezdeményezés kérdőíveit is minden postán ki lehessen tölteni.

"Úgy gondoljuk, hogy nem csak a határon túli kisebbsége ügye, de a Magyarországon és Közép-Kelet-Európában élő munkavállalók jogai is legalább ennyire fontosak"

- közölte Gyöngyösi Márton.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=ckegCz3N4a0&feature=youtu.be]

A Jobbik kiáll az európai nemzeti kisebbségek önrendelkezéséért

A jobbikos honatya felidézte: az európai polgári kezdeményezés azzal a céllal indult el, hogy az Európában élő nemzeti kisebbségek minél szélesebb jogköröket kaphassanak, többek között nyelvhasználatuk és szimbólumaik használata terén."Felesleges hangsúlyozni, hogy ez a kezdeményezés létfontosságú az elszakított területeinken élő nemzettestvéreink számára, akiket nap nap után korlátoznak alapvető jogaik gyakorlásában"- írja Szávay.