Trump katonai díszszemlét akar Washingtonban

Donald Trump Párizsban járva annyira megirigyelte a franca díszszemlét, hogy ő is olyat akar, sőt nagyobbat. Először úgy tűnt, hogy viccel, de a friss hírek szerint már dolgoznak a terveken.

Tavaly július 14-én Emmanuel Macron látta vendégül Donald Trumpot a francia katonai díszszemlén, az amerikai elnök akkor így nyilatkozott:

„meg fogjuk próbálni felülmúlni ezt.”

A Washington Post most azt írja, hogy ez nem csak egy szokásos, Trump-féle vicc volt. A lap szerint a legfőbb katonai vezetés, Jim Mattis védelmi miniszter és Joe Dunford egyesített vezérkari főnök is komolyan veszi az ötletet.

„A menetparancs egyértelmű volt: olyan parádét akarok, amilyen a franciáknak is van. Így most a legfelsőbb katonai vezetés is ezen dolgozik”

 - mondta a Postnak egy forrás a hadseregből.

Nincs hagyománya

Az Egyesült Államokban nem igazán szoktak díszszemléket tartani. Háborús győzelmek után ugyan vannak parádék, de ezek inkább kötetlenebb felvonulások, nem hasonlítanak az orosz, vagy a francia, komolyan megszervezett seregszemlékhez.

Két dátum lehet esélyes az eseményre, ha tényleg lesz: a függetlenség napja, vagy a november 11-i veteránok napja. Trump állítólag a washingtoni Pennsylvania sugárutat nézte ki helyszínnek. A lap azt is hozzáteszi, hogy már csak az több millió dollárba kerülne, hogy a harcjárműveket a fővárosba szállítsák.

(fotó: Donald Trump és Mike Pence alelnök egy ünnepi felvonuláson, 2017 - Wikipedia)

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

1
1
sss
2019. július 22. | 16:59
A mérsékelt jobboldali erőknek nem lehet baloldali jelöltjük Orbán Viktor leváltására.
sss
2019. július 22. | 15:06
Egyre több ilyen esetre lehet számítani a tömeges betelepítés miatt.
A mérsékelt jobboldali erőknek nem lehet baloldali jelöltjük Orbán Viktor leváltására.
Nem bizonyulhattak elegendőnek a kamuregek.