Szánalmas módon titkolják a Puskás-stadion építésének részleteit

Óriási.

Csányi Sándort, az MLSZ elnökét már a szőnyeg szélére állította az UEFA, mert lassan halad a munka, ezért javasolta, hogy a kormány és a labdarúgó szövetség állítson fel egy bizottságot, amely havonta beszámoltatja a felelősöket a beruházás állásáról. Kár, hogy a nyilvánosságot nem tájékoztatják, pedig 190 milliárd forint közpénz megy el a projektre.

Szigetvári Viktor közérdekű adatigényléssel az építésért felelős Nemzeti Sportközpontokhoz (NSK) fordult, hogy adják ki, mely fővállalkozókkal szerződtek a stadion építésére – írja a 24.hu. Az eddig elvégzett munkák teljesítési igazolásaira is kíváncsi volt, a megtörtént kifizetésekkel egyetemben, de hiába.

Az NSK először húszezer forintot kért az adatokért, mert az aránytalan mértékben veszi igénybe a szervezet munkaerőforrásait. A válasz szerint öt munkaórát vett igénybe az összesítés, óránként legfeljebb négyezer forint számolható fel, így meg is van a húszezer. A vonatkozó kormányrendelet viszont azt írja, hogy csak a négy órát meghaladó munkaerő-ráfordítást lehet ráterhelni az adatigénylőre, szóval maximum egy órát számlázhatnak ki. Ötezer forintos összeghatár alatt viszont nem is kell fizetni az adatokért.

Ja, nem is öt, hanem nyolc

Az NSK ezután rájött, hogy, tévedtek:

„felülvizsgáltuk adatszolgáltatási kötelezettségünket, és megállapítottuk, hogy a munkaerő-ráfordítás további három óra időtartammal növekedett meg.”

A második négy óráért ezért felszámítanak 16 ezer forintot. Szigetvári befizette a pénzt.

Akkor megkapta az adatokat?

Itt jön az újabb fordulat: nem. A NSK tudatta, hogy nem áll módjában kiadni az adatokat, mert azokat Szigetvári Viktor kérte, de az utalás az Együtt nevű párttól érkezett. Szóval ez így nem stimmel. Az csak apróság, hogy Szigetvári az Együtt választmányi elnöke, miniszterelnök-jelöltje és a pártos e-mail címéről küldte el az igénylést. Az NSK ki is állította a számlát a párt nevére, majd a pénz befizetése után közölték: így nem adják ki az információkat.

A szervezet visszautalja a 16 ezer forintot, majd Szigetvári újra nekifut ugyanennek a körnek, a határidő nulláról indul, tehát nyert 30 napot az NSK ezzel a bohóckodással.

(fotó: Ruzsa István/MTI)